IPS Ioachim prezent la serbarea centenarului Colegiului Național Pedagogic ,"Ștefan Cel Mare" din Bacău

Miercuri, 20 noiembrie 2019, la Colegiul Național Pedagogic "Ștefan cel Mare" Bacău au debutat, sub genericul "Pedagogic 100", manifestările ce marchează un veac de la inaugurarea acestei prestigioase unități de învățământ, precum și cei 159 de ani de învățământ pedagogic băcăuan. Cu acest prilej, la invitația doamnei director Elena-Lavinia Băisan, a venit și  Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Acesta a sfințit placheta de marmură ce marchează fizic acest moment istoric.

 Înconjurat  de un sobor de preoți consilieri și inspectori eparhiali, de preotul protopop Costică Busuioc, de părintele inspector școlar Adrian Alexandrescu, de preoți din urbea Bacăului și diaconi, IPS Părinte Ioachim a oficiat o slujbă de Te Deum, astfel aducând mulțumiri pentru veacul de binecuvântări revărsate asupra profesorilor și elevilor Colegiului Pedagogic. Tot acum, a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru cadrele didactice și elevii trecuți la Domnul întru nădejdea învierii veșnice. 

În cuvântul rostit cu prilejul acestui moment de mare încărcătură emoțională, Părintele Arhipăstor Ioachim a binecuvântat și felicitat cadrele didactice pentru dăruirea și devotamentul cu care au reușit să formeze generații întregi de oameni de valoare și bine educați ai școlii băcăuane.

Am fost emoționat întrând în acest Colegiu, pentru că aici îl văd pe Sfântul Ștefan cel Mare în mai multe ipostaze, ceea ce însemnează că aici se trăiește în duhul și în virtuțile marelui voievod și cine iese de aici, întotdeauna va fi biruitor. Biruitor, în sensul că și-a însușit toate învățăturile, toate lucrările, tot ce se predă aici ca fiecare dintre elevi să simtă că este român și de spiritualitate ortodoxă sau de altă confesiune. Școala este instituția care îi adună pe toți și ea trebuie să fie și să devină un paradis din care nimeni să nu fie izgonit. Acest paradis trebuie să rămână și în cei care au trecut și s-au format în școala aceasta, fie elev, profesor sau învățător. Orice școală românească este o prelungire a pridvorului bisericii. În biserică este Marele Învățător de la care învățăm cum să ne creionăm drumul spre existențialitate și către Împărăția lui Dumnezeu. Mă bucur că la poporul român, în pofida atrocităților și necazurilor pe care le-a suportat de-a lungul istoriei, de fiecare dată a reînviat și a pus școala și biserica pe primul plan. Aceste două instituții sunt emblematice pentru cultura și civilizația neamului românesc.  

Evenimentul cultural-istoric a continuat cu dezvelirea unei plăci omagiale de marmură special concepute pentru această zi și apoi prin inaugurarea ,,Holului Artelor”, urmat de cuvântările domnului Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău și a domnului Valentin Ivancea, prefectul județului Bacău, dar și de câteva discursuri emoționante ale profesorilor de odinioară care au rememorat momente din istoria Colegiului Pedagogic. 

A urmat apoi vernisajul expoziției ,,Dialog vizual” a doamnelor profesoare Nicoleta Cărare și Stănescu Georgiana. Acum, criticul de artă Iulian Bucur a călăuzit asistența să pășească în lumea picturală a celor două artiste, pentru ca apoi să ne îndreptăm cu toții spre ,,Gala generațiilor”, desfășurată în Sala Ateneu. 

Activitatea a fost un prilej de a aduce împreună trecutul liceului, prin foștii profesori și absolvenții de succes, cu prezentul și viitorul Colegiului, reprezentat de corpul profesoral actual și de elevii noștri. 

Corul Colegiului, coordonat de doamna profesoară Paraschiv-Gora Marinela, a continuat tradiția școlii pedagogice băcăuane și a oferit momente de neuitat asistenței prin cântări patriotice și folclorice interpretate de cei mai talentați învățăcei și elevi ai prestigioasei instituții de învățământ din urbea băcăuană.

La final, IPS Părinte Ioachim a oferit în mod simbolic și solemn acestui Colegiu prin doamna director, medalia jubiliară de 600 de ani a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, împreună cu o diplomă de onoare. 

Momentele dedicate Centenarului Colegiului Național Pedagogic ,,Ștefan cel Mare” vor fi continuate cu derularea unor ateliere creative, întâlniri cu personalități băcăuane, precum și cu Simpozionul Național ,,Mândru că sunt român”, ce se va desfășura vineri, 22 noiembrie 2019, în Aula Universității ,,Vasile Alecsandri”. 

......

 Şcoala Normală de Învăţători în localul căreia se află acum Colegiul Naţional Pedagogic “Ştefan cel Mare” Bacău – cu sediul în strada Spiru Haret, nr. 6 şi-a deschis cursurile la 19 noiembrie 1919, director fiind (cu începere de la 1 noimebrie) Haralambie Ionescu, fostul director al şcolii pregătitoare din Oneşti... Clădirea cunoscută sub denumirea de corpul A s-a inaugurat în 1928, ulterior construindu-se aripa de nord a clădirii unde acum se află sălile de sport, cantina şi anexele. In 1956 cele două şcoli pedagogice de băieţi (din Strada Spiru Haret) şi fete (din Calea Mărăşeşti) se unifică şi funcţionează în clădirea din Calea Mărăşeşti 157. În 1963 această clădire este cedată Institutului Pedagogic şi mai apoi Universităţii din Bacău, liceul mutându-se în Strada Spiru Haret nr. 6. În anul 2004 se schimba titulatura în Colegiul Naţional Pedagogic “Ştefan cel Mare” Bacău. Pe parcursul existenţei sale această instituţie şcolară a pregătit peste 11000 de cadre didactice fiind şi centru de pregătire şi formare pentru învăţători şi educatoare.

(pr. Daniel-Ionel Marari)