IPS Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie la catedrala din Roman

Duminica a 26-a după Rusalii a adunat numeros popor dreptmăritor la Catedrala arhiepiscopală ,,Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. În cadrul Liturghiei care a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Ioachim au avut loc două hirotonii, în treapta de preot și respectiv diacon.

În prima duminică din Postul Crăciunului  Catedrala arhiepiscopală de la Roman s-a dovedit a fi neîncăpătoare de mulțimea creștinilor care au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie ce a fost oficiată de Părintele Arhiepiscop Ioachim alături de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei a avut loc hirotonia părintelui diacon Dănuț Ion întru preot pe seama parohiei cu hramul "Nașterea Maicii Domnului" din localitatea Ferăstrău, comuna Oituz din Protoieria Onești, acesta slujind ca misionar și la Așezământul Social-Filantropic „Sfântul Ștefan cel Mare” de la Hârja. Tot astăzi, a avut loc și hirotonia întru diacon a tânărului teolog Răzvan Lucinschi, pe seama capelei" Sfântul Ioan Botezătorul" de la Colegiul Economic ,,Ion Ghica” din Bacău.

Pericopa Evanghelică a fost tâlcuită de către Înaltpreasfinția Sa, care a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură, făcând referire la Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina, explicând credincioșilor că mintea egoistă şi sufletul nevolnic al omului care face un țel din adunarea bogățiilor nu îl pot duce nicicum pe acesta la comunicarea, asemănarea și întâlnirea cu Dumnezeul-Iubire.

,, În această societate în care mijloacele de comunicare s-au înmulțit este tot mai puțină comunicare reală. În Evanghelia de astăzi, care a fost citită la Sfânta Liturghie, găsim tocmai această necomunicare între oameni. Pentru faptul că atuci când ai multe bogății ai rezolvat ca om problema lui a avea, dar nu ai rezolvat problema lui a fi. Când ai mult, evident că nu mai încape loc și pentru a fi. Sufletul este esențialul de care trebuie să ne îngrijim în viața aceasta. Din dragoste frățească și creștină putem face ca orice acțiune a noastră să fie un ajutor pentru cel care nu are. A face prin a iubi. Indiferent de statul social pe care îl avem în ordinea umană, prin iubirea milostivă descoperim chipul lui Dumnezeu în celălalt”, a subliniat Chiriarhul.

Potrivit Arhipăstorului Ioachim: ,,Universul euharistic înseamnă jertfă, dăruire și mulțumire. Orice, oriunde și oricât vine de la Dumnezeu, nu de la noi. Când avem conștiința că tot ceea ce avem este de Sus, atunci ne deschidem conștiința spre celălalt și încercăm să îl ajutăm după posibilitățile noastre”.

Așa cum este obiceiul în fiecare primă duminică din Postul Crăciunului, la finalul Sfintei Liturghii,  s-a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către membrii corului Paraschevi al Catedralei arhiepiscopale.

(pr. Daniel Marari)