Întrunirea Comisiei mediului ONG eparhial, la Fundația „Episcop Melchisedec” Roman

14 Mai 2018

În contextul Zilelor „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, ediția a XVIII – a, astăzi, 14 mai 2018, la sediul Fundației „Episcop Melchisedec” Roman, în prezența Înalpreasfințitului Părinte Ioachim, a avut loc întrunirea lunară a Comisiei mediului ONG eparhial, Departament care este constituit din nouă ONG-uri ce funcționează cu binecuvântarea Chiriarhului  Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Lucrările au început cu urările de bun venit din partea Pr. Eugen Ciuche – Consilier eparhial la Sectorul Social – Filantropic iar prezentarea ordinei de zi a fost realizată de Pr. Ilarion Mâță, Inspector eparhial, coordonatorului Departamentului ONG eparhial. 

Descrierea Fundației „Episcop Melchisedec” Roman a fost făcută de către Maica Dionisia Șchiopu, Directorul instituției și Maria Mihaela Donciu  - asistent social FEM Roman.

A urmat prezentarea activității Asociației  „Voluntariat, Implicare Socială, Educație pentru Dezvoltare ” Dărmănești,  W.I.S.E.D.  ONG prin Andreea Alixandrescu, în calitate de președinte și Adina Cozmolici, ce oferă consultanță pentru finanțarea investițiilor în mediul social și medical.

După acest moment, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, a subliniat modul participativ și interactiv al misiunii ONG-ului eparhial, necesitate coeziunii dintre actorii sociali din eparhie și implicarea în organizațiilor prezente la proiecte sustenabile comunitare pe termen mediu și lung. Ierarhul a subliniat importanța actului social - filantropic hristic, cât și modelul diaconatului apostolic al Bisericii primare. Chiar dacă obiectivul principal al Bisericii este mântuirea sufletelor credicioșilor, totuși Părintele Arhiepiscop a  incurajat lucrarea social-misionară, medicală, educațională și culturală a tuturor ONG-rilor ce compun acest Departament al Sectorului Social - Filantropic, devenind apostoli și misionari într-o societate în care Biserica este prezentă nu numai prin intermediului elementelor sacramentale, ci și prin săvârșirea Tainei a 8 -a, a slujirii aproapelui și a iubirii milostive.

A urmat evidențierea Planului operațional al Sectorului Social – Filantropic și Misionar din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, ce a fost generat în anul 2013 și care va fi adaptat și îmbunătățit de către toți membrii Comisiei mediului ONG.

A fost supusă la vot și apoi acceptată  in Comisia mediului ONG eparhial a unui nou membru, Asociația  „Voluntariat, Implicare Socială, Educație pentru Dezvoltare ” Dărmănești  W.I.S.E.D ONG.

În cele din urma, ultima activitate a fost vizitarea Complexului social - medical și educațional din cadrul Fundației „Episcop Melchisedec” Roman, cu sprijinul Directorului instituției, Maica Dionisia Șchiopu. Următoarea întâlnire a Comisiei va avea loc marți, 12 iunie 2018, la Mănăstirea Tisa Silvestri, gazda evenimentului fiind Asociația socio - medicală „Siloam” (Pr. Ilarion Mâță). 

 

 

Citește mai multe articole despre: Sectorul social - filantropic, Comisia mediului ONG eparhial