Întâlnire preoțească lunară, în Protopopiatul Sascut

În prag de Centenar, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și sub coordonarea Părintelui Protoiereu Negoiță Ioan, preoții Protopopiatului Sascut au participat luni, 12 noiembrie 2018, la conferința preoțească lunară intitulată " Educația pentru unitate și demnitate națională - o șansă pentru o cooperare benefică"; "Educația religioasă - etapa prioritară în formarea personalității".

Desfășurată la Biserica, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", din Pâncești, cu începere de la ora 10.00, întâlnirea a fost prezidată de către Părintele prof. dr. Alexandrescu Adrian, inspector școlar pe disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bacău și delegat de la Centru Eparhial; care în deschiderea ședinței, a transmis arhierească binecuvântare, din partea Ierarhului.

Totodată, a creionat, într-un cadru general, temele dezbătute, invitându-i pe cei doi conferențiari: Părintele Bărăscu Marius, de la Parohia Parava și Părintele Mocanu Mihai Florin, de la Parohia Răcăciuni - ce activează și ca profesor de religie, să-și prezinte lucrările.

În contextul Anului Omagial al unității de credință și de neam și al Anului comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918, lucrările susținute fac o trece în revistă a evenimentelor marcante din istoria referitoare la formarea poporului român, amintind: 

- importanța implicării Bisericii Ortodoxe Române în dobândirea unității naționale prin îndemnul la credință; 

- principalele chipuri de ierarhi și preoți care au avut rol important în desăvârșirea unirii naționale; 

- importanța educației religioase - în formarea unității de credință și de neam, dar și a caracterului tinerilor de azi.

 Întrucât temele abordate, implică în egală măsură și cadrele didactice care predau disciplina Religie, în Școală, la ședință, au fost prezenți și profesorii de religie din cuprinsul Protoieriei, care și-au adus aportul prin interes și implicare în dezbatere.

Coroborând cele menționate, zilelor noastre, de subliniat este  nevoia conlucrării dintre Biserica și Școală în realizarea unei educații integrative a copiilor și a tinerilor, în perspectiva formării lor spirituale și practice, ca tineri care participă la viața Bisericii și a societății. 

"A educa înseamnă a purta de grijă de copii și tineri în ceea ce privește curățenia sufletească și buna cuviință, a-l crește pe copil moral, om drept, a-l crește în evlavie, a avea grijă de sufletul lui, a-i modela inteligența, a forma un atlet pentru Hristos, pe scurt, a te îngriji de mântuirea sufletului lui. " (Sfântul Ioan Gură de Aur).

La finalul întâlnirii, au fost amintite câteva probleme de ordin administrativ-bisericesc, de către Părintele-secretar, Vasile Abageru; fiind totodată discutate aspecte organizatorice referitoare la pelerinajul enoriașilor din parohiile Protopopiatului, pentru Sfințirea Catedralei Naționale, din data de 25 noiembrie 2018, precum și implementarea de programe social- filantropice ce se vor desfășura în Postul Crăciunului.

Pr. Albu Gabriel