Întâlnire cu 20 persoane nevăzătoare la Parohia Ortodoxă Lazaret

Duminică, 12 februarie, după Ziua internațională a bolnavilor, Parohia Ortodoxă Lazaret din municipiul Bacău a găzduit o activitate din cadrul Programului social eparhial ”Bolnav am fost și M-ați cercetat”, derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim. În acest sens, au fost invitate să participe la slujba Sfintei Liturghii 20 de persoane din cadrul Asociației Nevăzătorilor din România, Filiala Bacău, cu scopul de a evoca împreună grija Bisericii față de persoanele bolnave.

La finalul slujbei, persoanele nevăzătoare, alături de 20 de membri ai Comitetului Parohiei Lazaret, au participat la o agapă creștină, urmată de discuții duhovnicești pe tema ”Orbirea – boală sau binecuvântare?”.

Au fost exprimate numeroase opinii legate de grija Mântuitorului Hristos față de orbi, în paginile Sfintei Evanghelii, pornind de la cuvintele orbilor vindecați, ”Doamne, să văd!”. Au luat cuvântul mai multe persoane nevăzătoare, care au precizat faptul că în cazul orbirii trupești, credința are un mare rol în acceptarea și depășirea suferinței. De asemenea, a fost remarcat faptul că un orb are nevoie în permanență de o persoană ajutătoare, în care să se încreadă și care să devină ”ochii” celui care nu vede, oferindu-i sprijinul atât de necesar în îndeplinirea activităților zilnice ale vieții, asemenea sfinților, care devin apropiații creștinilor și mijlocitori între om și Dumnezeu.

         Cei prezenți au putut afla cu acest prilej de activitățile multiple în care sunt implicate persoanele nevăzătoare, respectiv citirea cărților religios-morale, inclusiv a Filocaliei, participarea la sfintele slujbe sau pelerinaje la mănăstiri, dar și de alte pasiuni cum ar fi cele cu caracter cultural, simpozioane, serate de poezie sau folclor care se desfășoară prin intermediul Asociației Nevăzătorilor.

         Din partea membrilor Comitetului Parohial al Parohiei Lazaret au fost adresate cuvinte de compasiune față de suferința celor prezenți, dar și de încurajare, evocându-se puterea credinței și străduința acestora de a trece peste toate neajunsurile, având alături pe Dumnezeu, Biserica și cei dragi. De altfel, toți cei prezenți au mărturisit că ”lecția de viață și puterea exemplului” pe care le-au primit de la invitații speciali ai acestei zile și care le-au întărit convingerea că în orice neputință, Hristos poartă deopotrivă crucea suferinței alături de cel bolnav.

La final, părintele paroh Marius Iacobeanu a mulțumit celor 20 de persoane nevăzătoare pentru bucuria prilejuită de această comuniune binecuvântată și a exprimat dorința de a organiza o nouă întâlnire după sărbătoarea Sfintelor Paști, respectiv în Duminica Orbului. De asemenea, din partea persoanelor cu deficiențe de vedere, domnul Vasile Diaconu a mulțumit pentru invitația de a petrece împreună într-o atmosferă binecuvântată, prilejuită de Sfânta Liturghie dar și agapa creștină, în care ”dragostea a fost condimentul principal care a pulsat în inimile celor prezenți”. Din partea membrilor comitetului parohial, invitații au primit daruri constând în cărți de rugăciune, icoane, fructe și un CD audio cuprinzând acatiste, vieți de sfinți și Sfânta Evanghelie. (Pr. Eugen-Ciprian CIUCHE)