Înaltpreasfințitul Ioachim a serbat patru ani de arhipăstorire de ziua Sfântului Antipa de la Calapodești

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, alături de preoții consilieri și inspectori ai Centrului Eparhial și împreună cu preoții slujitori de la catedrala „Sf. Cuv. Parascheva”, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu prilejul serbării Sfântului Antipa de la Calapodeşti, hramul paraclisului Catedralei arhiepiscopale și ocrotitorul eparhiei. Cu această ocazie au fost înălțate rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile revărsate asupra IPS Părinte Ioachim ca Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, la împlinirea a patru ani de arhipăstorire și la zece ani de la ridicarea la rangul de Arhiepiscopie a Episcopiei Romanului.

Pelerini și credincioși din zona Neamțului și a Bacăului s-au rugat astăzi, 10 ianuarie 2019, în Catedrala Arhiepiscopală din Roman, cu ocazia serbării Cuviosului Antipa de la Calapodești, unul dintre ocrotitorii Eparhiei Romanului și Bacăului. Sărbătoarea primului sfânt român din calendarul creștin ortodox a fost încununată de Dumnezeiasca Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de soborul preoților consilieri și inspectori ai Centrului eparhial.

După slujba euharistică, în numele colaboratorilor de la Centrul eparhial, P.C. părinte Alexandru Zamfir, consilier administrativ, a adresat un cuvânt omagial în care a creionat aspecte din viața sfântului ocrotitor al Eparhiei făcând totodată o retrospectivă a activității administrative, cultural-religioase și social-filantropice desfășurate din încredințarea Ierarhului în Eparhie, în ultimii patru ani.

Prăznuim astăzi un sfânt față de care Înaltpreasfinția Voastră ați avut multă evlavie și mărturie ne stă darul pe care Dumnezeu în milostivirea Sa vi l-a dăruit, ca în cuvânt bine alcătuit, în vers frumos și de suflet mângâietor și de pace aducător, să alcătuiți slujba acatistului și de asemenea să scrieți multe articole despre Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești. Ați binecuvântat să se ridice casă lui Dumnezeu în satul său natal și tot Înaltpreasfinția Voastră a adus o părticică din moaștele Sfântului prăznuit astăzi de la mănăstirea Prodromu din Muntele Athos și care se află aici, în patrimoniul catedralei arhiepiscopale, unde este pusă spre închinare.

Părintele Consilier a amintit și despre împlinirea a patru ani ca și Întâistătător al Eparhiei a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim.

Aș vrea să fac aducere aminte și despre un alt moment important pentru Eparhia noastră, pentru că s-au împlinit patru ani de când conform hotărârii Sfântului Sinod, din 16 decembrie 2014, ați fost ales ca Arhiepiscop al Romanului și Bacăului și apoi instalat pe 4 ianuarie 2015 ca și Întâistătător. De patru ani sunteți Arhipăstorul nostru! Atunci era o zi de iarnă și sufletele celor prezenți atunci erau încălzite de bucuria cea duhovnicească revărsată asupra Eparhiei, bucurie oferită nouă tuturor, fiilor și fiicelor duhovnicești. Este un moment de aducere aminte, este un reper, este un eveniment care a rămas caligrafiat cu litere de aur îngroșate și evidențiate în cronica Eparhiei Romanului și Bacăului.

La rândul Său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a făcut referire la venerarea Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești, atât de prețuit și respectat în întreaga Ortodoxie.

Preacucernici și preacuvioși părinți consilieri și inspectori eparhiali, iubiți credincioși și credincioase, astăzi la început de an convențional, economic, facem pomenirea unui cuvios din Eparhia noastră care a fost să fie scris în toate calendarele noastre și în dipticele sfinților tuturor bisericilor ortodoxe. Acest cuvios a fost recunoscut ca sfânt atât în Ortodoxia greacă, cât și în cea slavă. El a fost cinstit de poporul român mai ales din anul 1992, atunci când au fost canonizați de Sfântul Sinod o serie de părinți ai Bisericii noastre ortodoxe, care au marcat cu viața lor sfântă și cu opera lor activitatea închinată Bisericii. Părticica din moaștele Sfântului Antipa a fost adusă aici, atunci când părintele Clement Haralam era la Muntele Athos. Eu am fost atunci cel desemnat și delegat de către PF Patriarh Daniel să merg acolo pentru a vorbi cu părintele, de pioasă amintire, Petroniu Tănase, care avea mare cinstire față de Sfântul Antipa și care ne-a dăruit o părticică din sfintele moaște, pe care am depus-o alături de celelalte sfinte moaște care se găsesc aici, în catedrala arhiepiscopală.

Totodată, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Sa și a eparhiei și tuturor colaboratorilor care sprijină activitățile derulate cu binecuvântarea Sa și care i-au fost alături în anii de când a fost ales ca arhiepiscop al acestei eparhii.

Noi suntem angajați în diverse lucrări ale Bisericii, fie misionare, fie administrativ-gospodărești. Se poate ajunge la starea de sfințenie, lucrând bine administrația. Sfântul cuvios a fost prima dată în ascultare la treburile administrative. A lucrat la colecta de bani și de materiale pentru a se construi schitul Prodromu închinat Sfântului Ioan Botezătorul. Această lucrare a sa, fie la Athos, fie la Iași, la Bucium, fie la Kiev, la Moscova sau la Novgorod la mănăstirea Valaam, acest Cuvios ne-a unit și ne unește în toate activitățile pe care le avem în Eparhie, sau cele care ne sunt încredințate nouă să le împlinim în misiunea la care Dumnezeu ne cheamă. Administrația dacă o faci bine, ea devine un fel de jertfă, o putem numi Liturghie după Liturghie în viața noastră curentă, astfel participăm la viața sfinților și la viața Bisericii. S-a făcut astăzi o retrospectivă a activităților noastre culturale, administrative și edilitare. Toate acestea au devenit reale datorită lui Dumnezeu care lucrează prin noi. Să facem din Eparhia noastră o oază de spiritualitate, de ortodoxie, de românism! Au fost patru Ierarhi care au fost canonizați în dipticele acestei Eparhii și care au slujit în catedrala aceasta. Să ajungem să percepem duhul sfinților și al voievozilor!

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Paraschevi” a Catedralei arhiepiscopale din Roman. La final, Ierarhului i-au fost oferite de către cei prezenți buchete de flori ca semn al recunoștinței și prețuirii pentru împlinirile realizate în Eparhia Romanului și Bacăului în demnitatea de Arhiepiscop, în acești patru ani.

(pr. Daniel Marari)