Iconomul Dimitrie Matcaș comemorat de elevii seminariști la Roman

10 Aprilie 2019

Cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Roman a fost pomenit cel care a fost preotul Dimitrie Matcaș. În prima parte a zilei, elevii Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, alături de preotul protopop Dragoș Munteanu și de cadre didactice au făcut o pomenire în Cimitirul „Eternitatea” din oraș. În cea de-a doua parte a zilei acesta a fost evocat în instituția de învățământ romașcană, tot acum în prezența părintelui Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial al Biroului de catehizare și activități cu tineretul din cadrul sectorului Cultural al Administrației Eparhiale, tinerii din ATOR Roman, care sunt sprijiniți de parohia „Sf. Voievozi” din municipiul Roman, au expus un bilanț al activităților derulate de Asociație anul trecut, totodată prezentând tinerilor seminariști frumusețea noilor proiecte, fiind invitați să ia parte la ele în mod activ toți cei interesați.

Pe 10 aprilie 1817 s-a născut în localitatea Oancea (județul Covurlui) Dimitrie Matcaș, cel ce avea să devină, după încheierea studiilor, catihet la Roman și preot (1846), iconom (1848) protopop al Romanului (1850), primul director al Seminarului din Roman (1858), deputat în Divanul Ad-hoc ce a hotărât unirea Principatelor Române (până în 1866), sfetnic al oamenilor politici și al prelaților marcanți ai timpului său, până la trecerea sa în Împărăția Cerurilor (27 octombrie 1893). Episcopia Romanului, dar și întreaga națiune română, îi datorează cuvenită cinstire unui curajos pionier al Statului Unitar Român, precum și al învățământului seminarial românesc.

În ziua în care s-a evocat nașterea ilustrului cleric romașcan, la Liceul Teologic  „Episcop Melchisedec” a avut loc, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, o cuvenită manifestare anamnetică, la care s-au angajat  Protoieria Roman și Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, instituții în fruntea cărora iconomul Dimitrie Matcaș a atins veritabile culmi ale excelenței în cultura organizațională eclezială.

 În prezența unui grup de seminariști, la mormântul marelui protopop unionist de odinioară, în partea de răsărit a Bisericii „Schimbarea la Față” din Cimitirul „Eternitatea”, un sobor format din părinți profesori, sub protia părintelui protopop Dragoș Alexandru Munteanu, au  înălțat cuvenite rugăciuni pentru părintele seminarului romașcan, dând glas unui recurs la memorie pe care Biserica îl face astăzi, pilduitor, pentru toată societatea românească.
 Biografia marelui sacerdot romașcan al altarului, al catedrei și al organizării bisericești a fost parcursă apoi, în fața elevilor Liceului Teologic „Episcop Melchisedec”, de către profesorul de istorie al școlii, prof. pr. Bogdan Vasile Ciobanu. La prelegeri au mai participat și părintele arhim. Andrei Ioniță de la catedrala arhiepiscopală din Roman și părintele Ioan Bârliba.

Părintele protopop de Roman, pr. dr. Dragoș Alexandru Munteanu, a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim pentru toți beneficiarii ctitoriilor lui Dimitrie Matcaș, angajați cu această ocazie la o binevenită aducere-aminte a contribuției marii personalități romașcane la edificiul conștiinței bisericești și naționale române. 

În încheierea manifestării, în prezența părintelui Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial al Biroului de catehizare și activități cu tineretul din cadrul sectorului Cultural al Administrației Eparhiale, membrii ATOR, mulți dintre ei elevi ai seminarului romașcan, au prezentat un raport al activității misionare a tinerilor membri ai asociației, devotați ascultării de IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Părintele inspector le-a vorbit tinerilor despre importanța unității, despre credința mărturisitoare, despre voluntariat și despre impactul social-media asupra omului modern.

Manifestarea a constituit un parteneriat între instituțiile etalon aflate sub ascultarea Chiriarhului Romanului și Bacăului, pe care Dimitrie Matcaș le-a înnobilat prin activitatea sa acum mai bine de un veac și jumătate, Protoieria și Seminarul, în condițiile în care cele șase protopopiate din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului reprezintă parteneri educaționali loiali ai învățământului seminarial romașcan.

 Prof. Pr. Amărinii Ionuț Alexandru