Icoana Maicii Domnului - Altărița a sosit la Mănăstirea Diaconești

Pentru mănăstirea de maici de la Diaconești din comuna Agăș, județul Bacău, Protopopiatul Moinești, ziua de 23 august 2018 a fost una de profundă importanță prin faptul că au primit vizita Părintelui Arhimandrit Efrem, starețul Mănăstirii Vatopedu din Muntele Athos. Părintele athonit Efrem a adus cu el în Moldova o icoană a Maicii Domnului Altărița pictată după modelul original ce se află în patrimoniul cultural și duhovnicesc al bisericii principale a mănăstirii. Pentru ca bucuria să fie deplină în Hristos Domnul, cu acest prilej a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, căruia i s-au alăturat în slujire Preasfințitul Andrei, Episcopul Harghitei și Covasnei, Preacuviosul părinte Arhimandrit Serafim Huzdup, Exarhul Mănăstirilor din Eparhie, părintele Costel Mareș, protopop de Moinești, părintele Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești, părinții slujitori din parohiile Protopopiatului Moinești, preoți din România și sute de credincioși veniți din întreaga țară.

La primele ore ale dimineții de 23 august a.c. drumul ce conduce spre frumoasa și smerita mănăstire de la Diaconești din comuna Agăș a devenit neîncăpător pentru sutele de credincioși ce au dorit să se roage și să se închine la icoana Maica Domnului-Altărița, copie fidelă a celei care se află la Mănăstirea Vatopedu din muntele Atonului. Sfânta Liturghie săvârșită de soborul slujitorilor cu acest prilej a adus mângâiere duhovnicească în sufletele credincioșilor prezenți și a obștii monahale de la Diaconești, transfigurând această zi în sărbătoare închinată Maicii Domnului ocrotitoatea celor a căror viață și-au închinat-o rugăciunii și contemplației. Răspunsurile liturgice oferite de corul maicilor de la Diaconești și cuvintele îmbrăcate în har ale ierarhilor și ale oaspetelui atonit au făcut ca această zi să rămână una memorabilă pentru istoria locală a acestui picior de plai al Eparhiei Romanului și Bacăului.

Asemenea altor icoane pictate de călugării iconari atoniți după modelul celor originale aflate în diferite mănăstii ale Sfântului Munte ca mângâiere pentru credincioșii din bisericile ortodoxe surori, și această icoană a Maicii Domnului a fost pictată în atelierele Mănăstirii Vatopedu pentru credincioșii Eparhiei Romanului și Bacăului care cu evlavie vor dori să poposească la Diaconești pentru a-și regăsi liniștea și a mulțumii Maicii Preasfinte. La începutul slujbei, Părintele stareț Efrem a îndemnat poporul la rugăciune către Maica Domnului și a vorbit despre însemnătatea icoanei de curând aduse pentru a rămâne ca odor sfânt pentru Mănăstirea Diaconești.

Icoana a venit în locul acesta care este un panteon feminin, ca Prima Fecioară să fie zid al fecioarelor, pentru că îi place în mod special să rămână în aceste centre duhovnicești. Maica Domnului este maica tuturor, însă precum spuneam este în special Maica monahilor. Ea va rămâne aici unde vă veți ruga în fața ei și veți vedea că vă veți întoarce la casa voastră cu sufletele schimbate, mângâiați și având alte dispoziții. Ea nu stă niciodată, ci tot timpul umblă în lume pentru a ajuta pe toți cei care au nevoie. Este prima icoană a Maicii Domnului Altărița care ajunge în România, este o podoabă pentru Eparhia dumneavoastră, Părinte Arhiepiscop Ioachim, și este o podoabă duhovnicească pentru întregul popor român. Tocmai de aceea trebuie să rostim tot timpul: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu miluiește-ne pe noi!

Apoi, după Sfânta Liturghie, soborul slujitorilor s-a deplasat spre foișorul aflat în proximitatea lăcașului de cult de unde Părintele Arhiepiscop Ioachim a vorbit credincioșilor despre importanța închinării în fața sfintelor icoane cu credință, cu nădejde și speranță.

Astăzi, cu toții, sufletește am devenit cărămida vie prin care am definit întreolaltă Trupul Tainic al Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Fiecare participant la Liturghie s-a împărtășit de darul Duhului Sfânt și fiecare a primit în sufletul său un dar inestimabit pe care ni l-a sădit Hristos potrivit receptivității noastre și potrivit conștiinței valorilor spirituale pe care le avem în sufletul nostru. Mănăstirea Diaconești a fost un loc de întâlnire cu Dumnezeu și poartă a cerului. Mulțumim oaspetelui nostru de seamă, părintelui arhimandrit Efrem care a venit în mod special să aducă acestei obști, acestei biserici, icoana Maicii Domnului. Evident că muntele Athos are foarte multe valori, foarte multe moaște ale sfinților, sunt foarte multe icoane făcătoare de minuni și parcă acolo orice icoană este făcătoare de minuni atâta vreme cât credinciosul vede chipul Maicii Domnului care se dăruiește nouă sau care se milostivește asupra noastră și ne dă acea putere din puterea ei ca să devenim fii ai ei după har și casnici și prieteni ai lui Dumnezeu în Împărăția Sa. Mulțumim Părintelui Efrem pentru prezență și pentru această icoană a familiei pe care a lucrat-o și a făcut-o așa de frumoasă ca pentru noi. Dumnezeu ne învață pe toți să fim aceeași pentru toți și diferiți pentru fiecare. 

La final, în semn de iubire hristică Părintele Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a oferit Părintelui Arhimandrit Efrem o icoană a Sfintei Cuvioase Maicii Parascheva de la Iași, a cărei sfinte moaște din piciorul ei se află între tezaurele sfinte ale mănăstirii Vatoped. 

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, oferind icoana Sfintei Parascheva a spus către părintele stareț Efrem:

Și la noi, în catedrala de la Roman se află o părticică din sfintele moaște ale Sfintei, din vremea Mitropolitului Dosoftei, care a arătat în documentele vremii că el în fiecare zi, împreună cu soborul slujitorilor se închina la această părticică. Aceasta a fost dată voievodului Petru Rareș atunci când a venit în Moldova pentru a doua sa domnie. Preacuvioase părinte Efrem, această icoană pe care v-o oferim este o copie a icoanei din secolul a XV-lea făcută în Catedrala arhiepiscopală de la Roman, ce o înfățișează pe Sfânta Parascheva șezând pe tron asemenea Maicii Domnului.  Sfânta a intrat mai întâi în cultul bisericii ortodoxe grecești, apoi a Rusiei și cu precădere în biserica noastră românească. Cultul sfintei s-a dezvoltat în România, în ținutul Romanului, respectiv în Eparhia noastră a Romanului și a Bacăului, cu mult timp înainte ca sfintele sale moaște să fie așezate în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, în timpul domnitorului Vasile Lupu, la 13 iunie 1641. 

De asemenea, părintele Efrem a oferit Chiriarhului un engolpion și o cruce pectorală, copii originale după un engolpion și o cruce vechi ale mănăstirii, aceasta fiind cunoscută ca având cea mai mare colecție de engolpioane bizantine din lume. Tot acum și Preasfințitul Părinte Andrei al Harghitei și Covasnei a primit un engolpion al Maicii Domnului-Mângâietoarea. 

La final, toți credincioșii au primit din partea părintelui stareț Efrem ca binecuvântare metaniere și brâușoare ale Maicii Domnului. (pr. Daniel Marari)