A fost ales noul stareț al Mănăstirii Giurgeni

În data de 9 aprilie, când creștinii ortodocși cinstesc A Doua Zi de Înviere, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit Sfânta Liturghie în cunoscuta mănăstire nemțeană Giurgeni. Cu acest prilej, a fost instalat și noul stareț al mănăstirii, Părintele Protosinghel Nicolae Dănilă.

 

Obștea Mănăstirii Giurgeni a avut astăzi, 9 aprilie, în a doua zi de Paști, oaspeți de seamă, bucurându-se de prezența, în cadrul Sfintei Liturghii, a Chiriarhului locului și a unui sobor din care au făcut parte preoți din administrația eparhială și preoți din Protopopiatul Roman. În cadrul liturgic a fost pomenit vrednicul Părinte Arhimandrit Antonie Jeflea, fostul stareț al acestui așezământ monahal, trecut în viața veșnică în data de 18 februarie 2018.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, într-o atmosferă sobră și smerită, specifică vieții monahale, Părintele Arhimandrit Serafim Huzdup, consilier eparhial, a vorbit despre semnificația specială pe care această zi o are pentru obștea monahală de la Giurgeni, prin alegerea noului ei stareț, făcând totodată câteva precizări referitoare la motivația alegerii Părintelui Nicolae:

Părintele Nicolae continuă și nu înlocuiește pe părintele Antonie. După cum se știe, Mănăstirea Giurgeni este o mănăstire misionară, cu o lucrare pastorală, liturgică și mai ales filantropică și nu se cuvenea ca această lucrare să fie abandonată sau redusă. Cu siguranță că părintele Antonie se bucură că această lucrare va fi continuată de fiii săi duhovnicești. Această numire de stareț presupune deodată cinste și cruce, pe care Părintele Nicolae, ajutat de frații de la mănăstire, le va duce cu responsabilitate și demnitate. El nu va conduce singur această obște, ci ajutat de frații săi întru slujire.

Cuvântul părintelui Arhimandrit Serafim a fost urmat de citirea Gramatei Chiriarhale, emise în conformitate cu art. 88, litera N, din Statutul pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, în care au fost precizate argumentele deciziei Ierahului de a alege noul stareț al acestei lavre monahale, precum și atribuțiile pe care va trebui să le îndeplinească. Această decizie a fost luată în cadrul ședinței Permanenței Consiliului Eparhial din data de 4 aprilie 2018:

Apreciind faptul că Părintele Protosinghel Nicoale Dănilă, viețuitor al acestui așezământ din anul 2005, a avut o frumoasă și rodnică colaborare cu părintele Antonie, cu ceilalți viețuitori din obște, cât și cu credincioșii care s-au atașat de această mănăstire, răspunzând activ și efectiv la solicitările venite din partea conducerii obștei monahale; Preacuvioșia sa având o bună așezare duhovnicească și o frumoasă cultură teologică, în conformitate cu prevederile Art. 79, alin.2, din Statutul pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române….Hotărâm: Preacuviosul Părinte Nicolae Dănilă să îndeplinească ascultarea de stareț al obștii manahale de la Mrea „Nașterea Maicii Domnului” Giurgeni…

După săvârșirea slujbei de învestire în demnitatea de stareț al Mănăstirii Giurgeni de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim și înmânarea însemnelor specifice, bastonul și Gramata chiriarhală, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a precizat faptul că viețuitorii așezământului monahal de la Giurgeni trebuie să îndrume pelerinii pentru a se bucura de ajutorul ocrotitoarei Mănăstirii care are ochi și urechi pentru fiecare creștin aflat în necaz și nevoie, apoi a adresat noului stareț și credincioșilor prezenți un cuvânt părintesc, precizând care este rolul starețului într-o obște:

Astăzi este o zi însemnată pentru Eparhia Noastră, dar mai ales pentru obștea acestei mănăstiri. Părintele Stareț Nicolae este rezultatul multor osteneli, ale lui personale, dar și ale părintelui duhovnicesc care a coordonat această mănăstire până a fost chemat de Dumnezeu la cer. Un stareț este cel care vizualizează prezența episcopului în comunitatea unde este instalat, prin aceasta toată obștea având identitate în Iisus Hristos, Domnul nostru. Această alegere de stareț se face în cadrul liturgic, deoarece Liturghia are nu numai un aspect liturgic, ci și unul de mulțumire. Tot așa este și viața unui stareț, o jertfă în perspectiva răscumpărării, o liturghie de după liturghie. Este taina a opta, adică sacramentul fratelui. În mănăstire, starețul este primul între egali, nimeni nu este mai mare sau mai bun, după modelul lui Hristos Care a spus: nu am venit ca să Mi se slujească, ci ca să slujesc. Avem încredere că cel pe care l-am ales în cadrul Permanenței Centrului Eparhial este și cel ales de Dumnezeu. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

La rândul său, noul stareț a rememorat în cuvântul rostit anii petrecuți în ascultare alături de părintele Antonie la această mănăstire și lucrarea împlinită de el în aceste locuri. Apoi s-a angajat în fața Ierarhului și a celor prezenți, la lucrarea de continuare a misiunii părintelui Antonie:

Înaltpreasfinția Voastră, mă supun și vă ascult și mă voi strădui să împlinesc această mare ascultare de a fi starețul acestei mănăstiri. Deoarece îl supranumeați pe părintele Antonie ca fiind cel mai ascultător călugăr pe care l-ați întâlnit în viață ca om al Bisericii, dacă el a fost așa, noi nu vom fi altfel. Împreună cu viețuitorii acestei mănăstiri, vom fi una în activitatea misionară a acestei obști. Vă mulțumim și vă rugăm să ne îndrumați cu inimă de Părinte, cu blândețe, pentru a ne îmbogăți din experiența Înaltpreasfinției Voastre. Vă încredințăm de ascultare, rugând pe Maica Milostivirii să fie pururea purtătoarea cererilor noastre înaintea tronului lui Dumnezeu!

     La final, noul stareț a fost felicitat de cei prezenți, iar peste 800 de pachete cu alimente au fost împărțite pelerinilor.