Festivalul-concurs „Lăudaţi pe Domnul”. A X-a ediţie marcată de participarea Întâistătătorilor veniţi la Bucureşti

Etapa finală a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul!, ediția a X-a, s-a desfăşurat vineri la Palatul Patriarhiei din București. Evenimentul a avut loc prezența Părintelui Patriarh Daniel și a conducătorilor de Biserici Ortodoxe Autocefale care au coliturghisit în 27 octombrie 2017 la București.La eveniment a fost prezent și IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Evenimentul a fost organizat de Sectorul teologic-educaţional al Administrației Patriarhale, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune, şi s-a desfăşurat pe patru secţiuni.

Corurile participante la Secțiunea A (muzică psaltică) au interpretat câte două piese muzicale, la alegere: o piesă din slujba Vecerniei/a Utreniei şi o piesă din slujba Sfintei Liturghii.

Ulterior, corurile participante la Secțiunea B (muzică corală) au interpretat câte trei piese muzicale, la alegere: o piesă religioasă ortodoxă din repertoriul românesc, o piesă religioasă sau laică din repertoriul internaţional, o piesă românească de inspiraţie folclorică/o piesă românească patriotică.

În cadrul Secţiunii A. Interpretare muzică psaltică, corurile finaliste care au participat astăzi au primit Medalia de Aur:

  • Grupul Bizantin Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, din Arhiepiscopia Tomisului;
  • Corul Vlaho-Bizantin, din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei;
  • Corul Byzantion, din Arhiepiscopia Iașilor.

În cadrul Secţiunii B. Interpretare muzică corală, coralele finaliste au primit aceeaşi distincţie:

  • Corul Cvartson, din Arhiepiscopia Iașilor;
  •  Corul de Cameră Excelsior, din Arhiepiscopia Timișoarei;
  • Corala Sfinții Arhangheli – Paris, din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale.

Invitat special a fost maestrul Tudor Gheorghe care a susținut un recital de muzică și poezie, dedicat mărturisirii credinței ortodoxe în temnițele comuniste.

A urmat cuvântul rostit de Părintele Patriarh Daniel, intitulat Mărturisirea credinţei ortodoxe prin muzica bisericească, în care a mulţumit lui Dumnezeu, precum şi celor care au contribuit pentru buna desfăşurare a celor zece ediţii desfăşurate până în prezent.

Ediţia a 10-a (aniversară) a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească «Lăudaţi pe Domnul!» ne cheamă să mulţumim lui Dumnzeu pentru lucrarea culturală şi misionară desfăşurată, prin acest concurs, timp de un deceniu şi să felicităm pe toţi cei care au contribuit la această lucrare, cu multă bucurie şi dăruire de sine, susţinând interpretarea autentică a muzicii bisericeşti, facilitând accesul publicului larg la acest gen de muzică şi îmbogăţind repertoriul liturgic şi muzical românesc.

În continuare, Patriarhul i-a oferit maestrului Tudor Gheorghe distincţia Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române.

Mai departe, în aplauzele tuturor, corurile participante au primit premiile din partea Patriarhului Daniel.

La final, Patriarhul Kirill a mulţumit Părintelui Patriarh Daniel pentru invitaţia la acest concert şi a apreciat prestaţia artisitică a grupurilor corale participante.

Preafericirea Voastră, aş vrea să vă mulţumesc pentru concertul la care am participat şi pentru organizarea unui astfel de concurs minunat. Oamenii care cântă în biserică trebuie să aibă susţinere, mai ales susţinere din partea bisericii, şi acest concurs cu siguranţă asigură o astfel de susţinere pentru corurile bisericeşti. Le doresc tuturor celor care au cântat astăzi la concurs ajutorul lui Dumnezeu şi în viitoarele lor lucrări, pentru că le doresc să ne bucure în continuare. Dumnezeu să ne ajute tuturor, dar mai ales celor care sunt implicaţi în această activitate frumoasă, a spus PF Kirill.

Spectacolul-concurs a fost prezentat de actorul Tomi Cristin de la Teatrul Național I. L.  Caragiale din București.

Evenimentul s-a înscris în seria celor dedicate anului 2017, declarat în Patriarhia Română Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

sursa: Basilica.ro