Evenimente spiritual-culturale la Ruginoasa

Prezent în parohia Ruginoasa- Neamț, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a sfințit Așezământul social-filantropic ”Sf. Împărați Constantin și Elena”, precum și muzeul dedicat vrednicului de pomenire ierarh Ilarion Mircea Băcăuanul.

Toată suflarea creștinească din satul Ruginoasa a participat astăzi, 8 februarie, la sărbătoarea prilejuită de săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, în biserica ”Sf. Nicolae”.   La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură în care a prezentat semnificațiile evangheliei din această dumincă, vorbind despre importanța pocăinței și a întoarcerii omului din robia păcatului. ” Polieleul Robii Domnului, care se cântă în biserici în această duminică ne introduce în atmosfera de pocăință a acestei perioade premergătoare Postului Mare. Alături de aceasta, textul evangheliei ne prezintă  semnificația pocăinței care înseamnă întoarcerea sau răsucirea minții către Dumnezeu. În această parabolă vedem pe Dumnezeu, Care așteaptă întoarcerea noastră din exilul în care am eșuat săvârșind mulțime de păcate, întoarcerea din exilul propriilor păcațe către brațele deschise ale iubirii milostive și nemărginite ale Părintelui ceresc. Venirea în sine și întoarcerea fiului risipitor trebuie să fie pentru noi paradigmă în efortul  regăsirii de sine și al întâlnirii cu Dumnezeu preamilostivul”, a spus ierarhul în cuvântul său. Bucuria întâlnirii tinerilor și vârstnicilor din această comunitate cu ierarhul locului a fost împletită cu două evenimente cultural-duhovnicești derulate cu acest prilej, menite a evidenția personalitatea unui mare ierarh născut pe aceste meleaguri și implicarea Bisericii în viața social-filantropică a comunității. Astfel, alături de comuniunea trăită în Sfânta Liturghie, ÎPS Ioachim  a sfințit Așezământul social-filantropic ”Sf. Împărați Constantin și Elena”, un proiect mai amplu finalizat de preotul paroh Daniel Lefter, precum și muzeul ce însumează obiecte de cult, cărți și icoane din vremea vrednicului de pomenire ierarh Ilarion Mircea Băcăuanul, fiu al acestor ținuturi, personalitate de prim rang a vieții bisericești. De altfel, numele acestuia a fost strâns legat de satul Rugionoasa încă din anul 2005, când, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop  Ioachim, la Centrul eparhial de la  Roman, precum și la parohia Ruginoasa –Neamț, s-au desfăşurat diverse activităţi culturale şi spirituale dedicate memoriei lui Ilarion Mircea Băcăuanul, prin implicarea preotului paroh de atunci, Florin Țuscanu. Mai apoi, în anul 2007, Consiliul Local Ruginoasa l-a declarat post mortem  “cetățean de onoare“, iar biblioteca locală îi poartă astăzi numele.

În cadrul slujbei oficiată de ÎPS Ioachim în biserica ”Sf. Nicolae” din Ruginoasa, a fost pomenit și Patriarhul Teoctist Arăpașu, trecut la viața veșnică la 30 iulie 2007, cel care avea să fie hirotonit întru ierodiacon la 3 ianuarie 1937 de același vrednic arhiereu al Romanului, Ilarion Mircea Băcăuanul.

Așadar, în Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor, la Ruginoasa s-a cosumant un moment de aleasă și profundă trăire românescă, soborul de preoți, alături de credincioși, împreună cu ierarhul Romanului și Bacăului, rugându-se pentru cei care, prin viața și activitatea lor, au marcat istoria acestui popor și a Bisericii Ortodoxe Române.