Epifania Domnului, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

6 Ianuarie 2016

Miercuri, 06 ianuarie, în ziua de sărbătoare a Botezului Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba Aghesmei celei Mari, alături de soborul preoților și al diaconilor de la Catedrala „Sfânta Parascheva” din Roman.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Parascheva” din Roman, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, înconjurat de soborul preoților și al diaconilor și de mulțimea credincioșilor și precedat de purtătorii de prapuri și icoane, în sunetul clopotelor și al cântărilor sfinte, s-a deplasat în procesiune spre foișorul pregătit special pentru acest eveniment. La finalul slujbei, în timpul cântării troparului acestui Praznic Împărătesc: „În Iordan, botezându-Te Tu Doamne, închinarea Treimii S-a arătat; că glasul Părintelui a mărturisit Ție, Fiu iubit pe Tine numindu-Te;  și Duhul în chip de porumbel a adeverit întărirea cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, și lumea ai luminat, mărire Ție!”, Înaltpreasfinția Sa și preoții prezenți au eliberat câțiva porumbei, ca simbol al prezenței eliberatoare și luminătoare a Duhului Sfânt invocat în această perioadă specială a anului.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre descoperirea Sfintei Treimi la râul Iordan odată cu primirea botezului de către Domnul Iisus Hristos și despre trăirea reală de către creștinii de astăzi, în această zi, prin intermediul imnurilor liturgice, a prezenței Duhului Sfânt și a transfigurării naturii înconjurătoare prin lucrarea harului divin: „Din imnurile pe care le-ați auzit cântate în biserici în aceste zile de sărbătoare ați înțeles că toată învățătura Bisericii și exprimarea ei liturgică pendulează în jurul praznicului de astăzi, care este o sărbătoare a luminării, a luminilor, a Raiului deschis, a Cerului deschis. Astăzi, S-a arătat Treimea cea de o ființă, astăzi s-a schimbat firea apelor, astăzi a fost abolită moartea biologică și cea spirituală prin venirea Domnului nostru Iisus Hristos. Aveți credință, aveți nădejde, aveți iubire și atunci Dumnezeu vă va descoperi tainele Sale ce vă vor călăuzi către Împărăția lui Dumnezeu și veți avea o identitate în lumea aceasta!”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Iochim a îndemnat pe credincioșii prezenți să guste din apa sfințită, în toată perioada de până la Odovania Praznicului, cu credință, pentru a simți prezența binefăcătoare a Duhului Sfânt: „beți din apa aceasta binefăcătoare cu credință și veți simți darurile Duhului pe care încercați să le țineți cu evlavie și să le transmiteți generațiilor viitoare”, a subliniat ierarhul.

Citește mai multe articole despre: Sărbătoarea Botezului Domnului, catedrala