Elevi din județul Bacău premiați la Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă

În perioada 18-22 aprilie, cetatea Timişoarei a găzduit Olimpiada Naţională de Religie Ortodoxă, la care fiecare judeţ a fost reprezentat de 6 elevi de la clasele VII-XII. Lotul olimpicilor băcăuani a fost însoțit de prof. Bârgăoanu Otilia Anuca, director al Şcolii Gimnaziale “Ghiţă Mocanu” Oneşti.

Deschiderea oficială a Olimpiadei Naționale de Religie a avut loc la Catedrala Mitropolitană, după oficierea unei slujbe de Te Deum. Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, i-a binecuvântat pe cei 250 de elevi participanţi şi pe cei 80 de profesori însoţitori, urându-le bun venit. Marţi a avut loc proba scrisă, la Şcoala Gimnazială Nr. 30, după care oaspeţii din toate colţurile ţării au descoperit cufărul cultural al capitalei Banatului. Miercuri, elevii au vizitat mănăstirile Partoș, Săraca și Timișeni-Șag, respirând duhovniceşte pe plaiurile pitoreşti ale căror ocrotitor este Sf. Iosif cel Nou de la Partoș.

Vineri, 22 aprilie, a avut loc premierea elevilor la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, unde participanţii au fost felicitaţi de către domnul Inspector General la disciplina Religie în Ministerul Educației Naționale, prof. Cătălin Pâslaru,  prof. Aura Codruța Danielescu, inspector școlar general – ISJ Timiș, prof. Daniela Buzatu, inspector la disciplina Religie – ISJ Timiș, pr. Sorin Lungoci, consilier la Sectorul Învățământ și Activități cu tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei, pr. prof. univ.  Adrian Gabor, președintele Comisiei Centrale de organizare și evaluare.

„Dragi elevi, voi reprezentați aripile neamului nostru românesc. Voi ridicați această țară spre cer. Celelalte discipline au și ele rolul lor bine definit în societate, însă voi, prin credință, prin iubire de țară, de Biserica lui Hristos și de semeni, sunteți aripile credinței românești. În funcție de credința noastră depinde cât de mult vom ridica această țară la porțile cerului”, a menționat Părintele Mitropolit Ioan, îndemnându-i pe tineri “să aprindă ţara”.

La clasa a VII-a, judeţul nostru a fost reprezentat de Andronic Denisa - Elena, elevă la Şcoala Gimnazială “Ghiţă Mocanu” Oneşti, coordonată de prof. Bârgăoanu Otilia Anuca.  Denisa ne-a mărturisit că “Participarea la Olimpiada Naţională de Religie a însemnat îndeplinirea unui vis, a unei dorinţe arzătoare, ce stăruia de multă vreme. Tot ceea ce am trăit la Timişoara poate fi definit simplu, ca fericire. Am cunoscut oameni frumoşi, cu suflet mare, iar întâlnirea cu Înaltpreasfinţitul m-a emoţionat profund. Vizitarea lăcaşurilor sfinte mi-a îmbrăcat inima în pace duhovnicească, apropiindu-ma mai mult de Dumnezeu. Trăirile din timpul examenului m-au ambiţionat, făcându-mă să aspir, pe viitor, către cele mai înalte trepte ale cunoaşterii. Nu în ultimul rând, mă simt recunoscătoare Bunului Dumnezeu pentru călăuzirea paşilor şi luminarea minţii, iar doamnei profesoare îi mulţumesc pentru tot sprijinul acordat.”

Hereş Andreea, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Ștefan Luchian” Moinești coordonată de prof. Elena Hereș, a obţinut menţiune şi premiu special, etichetând experienţa de la Timişoara ca pe una dintre cele mai frumoase din viaţa ei. „Am avut ocazia să vizitez locuri noi, biserici și mănăstiri a căror arhitectură m-au surprins plăcut și mi-au oferit ocazia să întâlnesc oameni frumoși, cu sufletul deschis, ospitalieri, care ne-au primit cu brațele deschise și cu zâmbetul pe buze. De asemenea, Olimpiada de Religie m-a apropiat de Dumnezeu și m-a făcut să-L cunosc mai bine. Pot spune că Dumnezeu mă iubește mult deoarece și anul acesta mi-a luminat mintea și m-a ajutat să obțin un rezultat foarte bun."

“Zilele petrecute în oraşul de pe Bega au fost o binecuvântare. Am descoperit cu entuziasm Timişoara şi împrejurimile şi m-am bucurat de ospitalitatea şi dragostea cu care am fost primiţi. Nu am simţit niciun fel de presiune ci, din contră, am legat prietenii cu tineri din toate colţurile României, fiind profund mişcată de întâlnirea cu Înaltpreasfinţitul Ioan, care ne-a făcut de fiecare dată să lăcrimăm de emoţie. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că a rânduit să mă calific la etapa naţională şi că m-a făcut să avansez spiritual sub îndrumarea catehetică a pr. prof. Cautiş Petrică” a relatat Chircu Cristiana, elevă în clasa a IX-a, la Colegiul Naţional “Dimitrie Cantemir” Oneşti, care a obţinut menţiune şi premiu special.

Colegiul Naţional “Grigore Moisil” Oneşti a fost reprezentat la Olimpiada Naţionala de Religie Ortodoxă de Andronache Andreea şi Turcu Andreea, elevele coordonate de pr. prof. Constantin Jupenschi. “Experienţa pe care am trăit-o la Timişoara mi-a oferit un adevărat tablou viu, pe care n-aş putea să-l uit în întreaga mea viaţă. Chiar dacă am plecat cu gândul de a susţine Olimpiada la Religie, am descoperit că nu doar spiritul competitiv îmi va guverna gândul, ci şi dorinţa de a descoperi oameni noi, cu sufletul de aur, şi numeroase evenimente culturale şi istorice. Timişoara reprezintă un nucleu al credinţei şi artei. Am întâlnit persoane din toate colţurile ţării, fiecare reliefând cunoaşterea şi iubirea pentru Materia Divină, ce au fost plăcut suprinşi de frumuseţile acestui oraş mirific. A fost o experinţă atât unică, cât şi de neuitat, ce s-a armonizat perfect cu istoria şi caracterul spiritual al Timişoarei.”, a marturisit Andreea Andronache, elevă în clasa a X-a, în timp ce colega ei, Andreea Turcu, se află la a doua calificare la etapa naţională a Olimpiadei de Religie. “A fost pentru prima dată când am vizitat acest oraş şi am rămas surprinsă, deoarece Timişoara este un oraş frumos, curat, iar locuitorii sunt oameni minunaţi şi primitori. În cadrul acestei olimpiade am vizitat locuri noi, mănăstiri de o frumuseţe deosebită şi am cunoscut oameni minunaţi de la care am avut multe de învăţat şi care vor rămâne în sufletul meu o bună perioadă de timp.”          a afirmat eleva de la clasa a XI-a.

Ana Elena Lungu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul „D. Ghika” Comănești coordonată de prof. Eugen Cozma a obţinut premiu special şi ne-a declarat următoarele: „Postul Sfintelor Pătimiri a fost îndulcit de această experiență înălțătoare pe care am trăit-o la Olimpiada Națională de Religie desfășurată la Timișoara. Această perioadă de tristețe strălucitoare și de urcuș duhovnicesc mi-a împodobit sufetul de bucurie și emoție. Pentru mine, olimpiada de religie a reprezentat un popas de rugăciune în cetatea Timișoarei, unde, înconjurată de oameni frumoși, am reușit să ne îmbogățim cu toții cu înalte trăiri sufletești și cărturărești. Sentimentul de bucurie a fost încoronat de premiul câștigat cu ajutorul lui Dumnezeu, premiu pe care îl aduc acasă în semn de recunoștință părinților, profesorilor și Domnului, care mi-a fost călăuză pe calea credinței."

Protoiereii din cele două protopopiate sub jurisdicția căroroa se află elevii participanți și-au exprimat și ei bucuria împlinirii pe care tinerii au adus-o acasă:

Aceste rezultate, alături de cele obținute de elevii din protopopiatul Moinești la faza județeană a olimpiadei (14 premii și mențiuni la clasele V-XII), ne bucură și ne dau încredere că, Ținutul Moineștiului, loc încărcat de credință și spiritualitate, va avea și în viitor fii și fiice ale Bisericii, care vor duce mai departe aceste nestemate ale sufletului românesc.

Osteneala și perseverența atât a elevilor, cât și a profesorilor de religie, pentru dobândirea de cunoștințe religioase și de formare a unor buni creștini, se înscrie ca o rază de lumină în misiunea Bisericii, în acest An omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox în Patriarhia Română”, a spus părintele Costel Mareș, protoiereu de Moinești. Părintele Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești a subliniat că "Felicitările îi vizează pe toți olimpicii dar și pe profesorii care i-au coordonat și au dovedit cât de important este ca Biserica să aibă tineri misionari, propovăduitori ai Cuvântului Evangheliei lui Hristos."

Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă, clasele VII-XII, a fost organizată de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și Inspectoratul Școlar Județean Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, al Primăriei Municipiului Timișoara și a altor parteneri educaționali – Mitropolia Banatului și Universitatea de Vest din Timișoara.