Duminica Iertării la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

18 Februarie 2018

În Duminica Iertării, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat slujba Vecerniei în Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuvioasă Parascheva” din Roman. Alături de Ierarh, în rugăciune, au fost preoții consilieri și inspectori eparhiali, părinții slujitori din parohiile Protopopiatului Roman și șapte preoți care au fost hirotesiți întru duhovnic.

Înaltpreasfințitul părinte Ioachim a oficiat duminică, 18 februarie 2018, slujba Vecerniei în Catedrala arhiepiscopală din Roman. Cu acest prilej, șapte tineri preoți, care au fost hirotoniți în această lună, au fost hirotesiți duhovnici, pentru a răspunde nevoilor duhovnicești din parohiile încredințate spre păstorire. La acest moment liturgic au participat preoți din administrația eparhilă, preoți din Protopopiatul Roman coordonați de părintele protopop Dragoș Munteanu și mulțime de credincioși.

După oficierea slujbei, Părintele Arhiepiscop a adresat credincioșilor și proaspeților duhovnici un cuvânt prin care i-a îndemnat la mult echilibru duhovnicesc și la o viață curată.

În această seară ne cerem iertare unul altuia, facem aceste gesturi de reconciliere cu semenii și cu Dumnezeu. Atunci când din pricina păcatelor ne-am debranșat de la Harul Său și EL și-a întors spatele către noi asteptându-ne întotdeauna cu dragostea și iertarea Lui. Vă veți aminti permanent de această investitură, de acest mare dar care vi se dă pentru ca în virtutea lui să spovediți, să ascultați necazul și să găsiți soluții pentru a elabora și a da epitimia potrivită.

 Ierarhul a citit apoi rugăciunile speciale de dezlegare specifice perioadei de intrare în Postul Mare. Această practică inițiată de Ierarh este motivată de faptul că postirea și apropierea de Dumnezeu devin roditoare în viața creștinului numai dacă sunt fundamentate pe iertarea cerută și acordată aproapelui.

La final, Arhipăstorul, toți preoții și credincioșii și-au cerut și dăruit iertarea întâlnindu-se în mod simbolic în sărutarea păcii.