Denia Prohodului Domnului la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

6 Aprilie 2018

 Denia Prohodului Domnului a fot oficiată  de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim la Catedrala arhiepiscopală din Roman.

       În toate bisericile s-a oficiat vineri seară Denia Prohodului Domnului. Potrivit sinaxarului zilei, s-a prăznuit îngroparea dumnezeiască şi trupească a Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi pogorârea la iad, prin care neamul nostru fiind chemat din stricăciune, a fost mutat spre viaţă veşnică.
    La Catedrala Arhiepiscopală din Roman sfânta slujbă a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Romanului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi și în prezenţa a sute de credincioşi.

      La sfârșitul cântării Doxologiei, din cadrul Deniei din această seară, cei prezenți au luat parte, în sunetul clopotelor și al cântărilor sfinte, la tradiționala procesiune în jurul Catedralei Arhiepiscopale, care simbolizează ducerea către mormânt a Trupului Mântuitorului, oprindu-se conform rânduielilor tipiconale specifice acestei seri, în patru locuri, de jur împrejurul bisericii, corespondente celor patru puncte cardinale, la fiecare oprire fiind rostită câte o ectenie. După procesiune, toți credincioșii au trecut pe sub Sfântul Epitaf la intrarea în lăcașul de cult și au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim. Apoi, într-o atmosferă de solemnitate, Sfântul Epitaf a fost așezat pe Sfânta Masă, unde va rămâne până în ajunul Înălțării Domnului. 

      În cuvântul de învăţătură rostit cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre semnificația zilei, arătând că este slujba tânguirii lângă mormântul Mântuitorului Iisus Hristos simbolizat de Sfântul Epitaf.

     La final, a amintit programul pentru noaptea de Înviere, când Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge, înspre seară, şi la Catedrala din Roman, de unde va fi împărţită tuturor parohiilor din cuprinsul Eparhiei Romanului şi Bacăului.

(pr. Daniel Marari)

Citește mai multe articole despre: IPS Ioachim, Denie, Prohodul Domnului, 6 aprilie, 2018