Copiii din Parohia Cornet iniţiaţi în tainele Culturii Cucuteni

       Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioachim, în Protoieria Moineşti  în această perioadă se desfăşoară cursurile mai multor Şcoli de Vară.   În Parohia Cornet se desfăşoară un proiect inedit, care aduce în atenţia copiilor meşteşugul olaritului şi are în vedere modelajul, conceptia, pictura, arderea şi întrebuinţarea obiectelor casnice din lut.

        Parohia Cornet, după o activă participare în cadrul proiectului moineştean "Suflet curat în trup sănătos, bucuria copiilor", prin intermediul căruia cei mai tineri dintre enoriaşi au făcut cunoştinţă cu frumoasele meleaguri locale încărcate de duh şi cultură  prin intermediul plimbării cu bicicletele,  îşi deschide acum porţile îmbiindu-i pe copii pe drumul cunoaşterii unui vechi meşteşug românesc, în cadrul  Şcolii de Vară „Icoana din mâinile copiilor".

               Proiectul inedit al cursurilor de vară aduce în atenţia copiilor meşteşugul olaritului şi are în vedere modelajul, conceptia, pictura, arderea şi întrebuinţarea obiectelor casnice din lut. Prin intermediul acestuia copiii sunt familiarizaţi cu elemente ale Culturii Cucuteni, specifică uneia dintre cele mai vechi civilizații din Europa. Aceasta și-a primit numele după satul din apropierea Iaşului unde, în anul 1884, s-au descoperit primele vestigii. Cultura Cucuteni a precedat cu câteva sute de ani toate așezările umane, chiar şi pe cele din Sumer şi Egiptul Antic. Elemente specifice Culturii Cucuteni au fost descoperite pe o suprafață de 350.000 kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova şi Ucrainei. Acestea cuprind obiecte din ceramică de foarte bună calitate, bogat și variat pictată. Ceramica din cultura Cucuteni este unică în Europa.Pe obiectele descoperite predomină decorul în spirală, cu numeroase variante și combinații. Descoperirile arheologice au scos la iveala și figuri feminine cu torsul plat, decorate cu motive geometrice.

           Astăzi în România există doar trei persoane care se inspiră din comorile ceramicii neolitice de Cucuteni, e vorba de Petru Maxim din Dorohoi-Botoşani (cu precizarea că acesta foloseşte roata olarului), Jorj Dimitriu din Bucureşti şi Ionela Mihuleac din Iaşi. „Este o mare bucurie să avem în mijlocul nostru un astfel de formator, şi educator în persoana doamnei profesor Ionela Sandrina Mihuleac vreme de o săptămână, timp în care vom învăţa cât mai mult din tainele acestei culturi străvechi.” a relatat părintele Ştefan Pârjol paroh al parohiei Cornet.

              Programul Şcolii de Vară este pe parcursul celor şapte zile împărţit în două perioade, dimineaţa  între orele 9-12, si după amiază, între orele orele 17-19.  Toată activitatea se desfăşoară la "Biserica Adormirii Maicii Domnului " din satul Cornet. Cursurile încep cu rostirea unei rugăciuni, apoi prezentarea temei zilei, discuţii şi lucrul direct şi nemijlocit creativ. Încă din prima zi copiii au modelat şi au desenat  prima lor icoană în lut. Desigur, orice activitate ce presupune lucrarea cu lutul, cere construirea unui cuptor de ardere, ceea ce  s-a şi realizat înca din primele doua zile. Cursurile sunt în desfăşurare şi sunt adresate copiilor în special, dar mare ne-a fost bucuria când am descoperit dorinţa de a învăţa acest meşteşug şi la cei adulti. Duminica 12 iulie 2015, după săvârşirea Sfintei Liturghii va avea loc vernisajul şi expoziţia lucrărilor efectuate de copii dar şi de cei mari.