Conferința națională a preoților de penitenciare

În perioada 2-5 iulie, la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tg. Ocna și la Mănăstirea ”Măgura Ocnei” a avut loc, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, cursul de formare a preoților capelani din unitățile penitenciare, precum și Conferința națională a preoților capelani din penitenciarele subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor.

În perioada 2-5 iulie, la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tg. Ocna și la Mănăstirea ”Măgura Ocnei” a avut loc, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, cursul de formare a preoților capelani din unitățile penitenciare, precum și Conferința națională a preoților capelani din penitenciarele subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Acest eveniment a fost organizat de preotul coordonator al preoților din cadrul A. N. P.,  Florin Smarandei, cu binecuvântarea și prezența Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, a Preasfințitului Varlaam Ploieșteanu, Vicar patriarhal și a Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Programul activităților din cadrul acestei întâlniri a debutat cu Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea ”Măgura Ocnei” de către Înaltpreasfințitul Teodosie, înconjurat de soborul preoților capelani și de diaconi. Alături de preoții oficianți au fost prezenți reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, oficialități locale și județene: domnul Diretor general-comisar șef de penitenciare Cătălin Claudiu Bejan, doamna Director general adjunct-comisar șef de penitenciar dr. Ileana Manuela Pieleanu, doamna Director de la Direcția de Reintegrare Socială-Comisar de  penitenciare Ioana Mihaela Morar, domnul Comisar de penitenciare Sven Cristian Petrescu,  consilierul Social de la Centrul eparhial Roman, preot Eugen Ciprian Ciuche, preoți aparținând Protoieriei Onești, precum și ai unității de aviație Bacău. Cu acest prilej, în cadrul Sfintei Liturghii, preotul Smarandei a fost hirotesit iconom stavrofor.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Teodosie a vorbit despre rolul major al pastorației preoților care activează în penitenciare în integrarea, recuperarea spirituală și alinarea suferinței psihice a celor condamnați. ”În pentinciarele din țară, acolo unde preoții activează, ei împlinesc o jertfă reală, iar această jerfă este răspătită de Dumnezeu în primul rând, noi ca ierarhi neputând să răsplătim pe deplin această jertfă. Îndemn pe toți preoții care activează în penitenciare să-și împlinească misiunea cu reală conștiință pentru că cei care fac penitență în penitenciare au nevoie să cunoască adevărul, credința și să se oprească de la rău. Mulți oameni care au ajuns la închisoare pentru diferite fapte rele au devenit credincioși în închisoare, penitenciarul i-a adus la penitență, smernie și credință. De aceea misiunea preoților și a celor care activează în închisoare este foarte dificilă”, a precizat înaltul ierarh.

Întâlnirea a continuat cu susținerea conferinței din trapeza mănăstirii la care au luat parte, pe lângă reprezentanții A.N.P., și oficialitățile locale reprezentate prin domnul primar al orașului Stațiune Tg. Ocna, economist Ștefan Șilochi, și domnul Victor Laurențiu Neghină de la Primăria Onești. În cadrul Conferinței naționale a preoților capelani de penitenciare s-a urmărit consolidarea relației de colaborare dintre Biserica Ortodoxă Română și Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și respectarea și aplicarea unitară a principiilor stabilite prin protocolul de colaborare, semnat la 26 martie 2013 de către cele două părți.

După aceste dezbateri, toți cei prezenți au coborât în salină la o adâncime de 240 de metri sub nivelul mării, unde li s-a prezentat istoricul salinei și evoluția tehnicii de exploatare a sării de către domnul director al salinei. Toți cei prezenți au poposit apoi în capela Salinei, cu hramul ”Sfânta Varvara”- ocrotitoarea minerilor, unde au adus prinos de rugăciune lui Dumnezeu. Cu acest priej, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a vorbit celor prezenți despre importanța sării în antichiatea romană și despre comparația pe care, în evanghelii, Mântuitorul o face între creștin și ”sarea pământului”, apoi a prezentat revista ”Sarea pământului”, editată de părintele Petru Roncea cu sprijinul municipalității și al conducerii salinei, iar preotul slujitor la această capelă a vorbit celor prezenți despre cum a luat ființă sfântul lăcaș, despre mărturisirea lui Dumnezeu de către creștini în inima pământului și despre programul liturgic specific acestui gen de capele subterane.

A fost săvârșită apoi o slujbă de pomenire la Capela Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare de la Tg. Ocna pentru ostenitorii, lucrătorii, cadrele și deținuții din toate penitenciarele din România trecuți în viața veșnică, după care  a fost vizitată capela Spitalului Penitenciar Tg. Ocna.

După-amiază, începând cu ora 19.00, a fost susținută conferința cu tema ”Libertate, tinerețe și mărturisire în Ortodoxie”, în Aula Bibliotecii ”Radu Rosetti” din Onești, de către părintele profesor conferențiar doctor Constantin Necula de la Facultatea de Teologie ”Andrei Șaguna” din Sibiu, cunoscut creștinilor orotdocși ca orator desăvârșit și misionar neobosit, cu deschidere față de problemele care macină omul modern și societatea contemporană.

Programul activităților a continuat vineri, 4 iulie, cu slujba de sfințire a apei și o slujbă de mulțumire la Capela SNPAP Tg. Ocna, apoi a avut loc o întâlnire de lucru în Sala de Conferințe a SNPAP Tg. Ocna.

Ziua de vineri s-a încheiat cu o slujbă de pomenire la cimitirul și troița martirilor de la Spitalul Penitenciar Tg. Ocna și un pelerinaj, în contextul sărbătorilor ștefaniene, la biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din Borzești. Zilei de sâmbătă, 5 iulie, i-a fost consacrată stabilirea bilanțului acestei  activități complexe și benefice tuturor celor implicați în acest sector social și misionar.