Conferință duhovnicească la Onești

Cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului în Protoieria Onești, cu sprijinul Asociația „Sf. Voievod Stefan cel Mare” de la Hârja, miercuri, 16 noiembrie a.c. , începând cu ora 17.00, a fost organizată o conferință duhovnicească cu tema "Sănătate și longevitate" susținută de medic geriatru lector univ. dr. Aurelia Curaj, fiind prima întâlnire de acest gen dintr-o serie de întâlniri de suflet din Postul Crăciunului.

Evenimentul cultural-duhovnicesc s-a desfășurat în Aula Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti" din municipiul Onești. Între subiectele abordate au fost dezbătute noțiuni despre stilul normal de viață, relația dintre sănătate și viață lungă, factorii care generează boala, prevenția și măsurătorile stării de sănătate.

"Doamna medic a explicat, în această seară, modul cum creștinii pot să își dozeze energia, pot să se raporteze corect la un stil de viață sănătos, bineînțeles în acord cu sfaturile Sfinților Părinți, în acord cu toate îndemnurile pe care Sfânta Scriptură, credința și Biserica le rânduiește. Viața spirituală, postul duhovnicesc și trupesc au o legătură specială între ele", a declarat Pr. Ilarion Mâță, Inspector Eparhial în cadrul Sectorului Social-filantropic și misionar al Administrației Eparhiale.

În cadrul prelegerii ce a fost susținută, doamna medic geriatru lector univ. dr. Aurelia Curaj a vorbit despre cum trebuie să abordăm boala în perspectiva vindecării.

"Noi oamenii nu trebuie să ne temem de boală, pentru că boala și sănătatea sunt fațete ale aceleiași monede. Depinde din ce perspectivă sunt privite, și starea de sănătate este un dat cu care pornim în viață și dacă îl pierdem atunci realizăm că ne confruntăm cu boala. Putem reveni la starea de sănătate prin schimbarea atitudinii față de viață. Nimic nu este nerecuperabil atâta timp cât credem că avem resursele pe care le putem accesa în noi de a redeveni sănătoși. Nu este ușor, dar merită efortul, pentru că suntem programați să trăim mult mai mult decât trăim în momentul acesta.  Pe această temă sunt făcute multe pariuri științifice care sunt susținute de descoperiri și de cercetări în domeniu. Medicina clasică se ocupă mai mult de simptomatologie, de ameliorare și mai puțin de vindecare pentru că orice specialitate medicală are limitele ei. Încurajez oamenii să creadă în propriile resurse și să le acceseze, dar acest lucru nu se poate face decât printr-o decizie luată la modul conștient și un angajament față de propria viață.

Pr. Ioan Bârgăoanu, protopopul locului, a mulțumit celor prezenți, adresând invitația pentru cei doritori de a veni și în săptămânile  următoare la conferințele organizate de Protoieria Onești.

"O seară minunată dedicată sănătății, în care au debutat serile duhovnicești în Protoieria Onești pentru Postul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. Ne-am bucurat deosebit de inițiativa Părintelui Ilarion, care a făcut posibilă această întâlnire în care interesul a fost cu totul special având în vedere sănătatea noastră. Mulțumim tuturor celor care au fost prezenți și îi așteptăm ca în serile duhovnicești care vor urma să aducă prin prezența lor același aer de prospețime și de frumusețe creștină", a spus părintele protopop.

(Pr. Daniel Marari)