Cerc pastoral în comuniune liturgică la Parohia Ludași

14 Noiembrie 2016

În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Grigorie Palama, 14 noiembrie 2016, cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a întrunit Cercul Pastoral "Nicodim Măndiță" al preoților din comunele Pârjol și Balcani, din Protopopiatul Moinești, la Biserica „Sfântul Prooroc Ilie” din Parohia Ludași.

              Întâlnirea a debutat cu  Sfânta Liturghie sub protia părintelui protoiereu Costel Mareș, preoți slujitori fiind membrii  Cercului Pastoral "Nicodim Măndiță", răspunsurile la strană fiind date de către corala Theotokos a Protopopiatului Moinești.

       În cuvântul de învățătură, Părintele Protopop Costel Mareș a evocat personalitatea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, părinte al limbii române liturgice, îndemnând pe cei prezenți să păstreze vie memoria înaintașilor vrednici, mai cu seamă în aceste timpuri ce devin din ce în ce mai confuze. Părintele protoiereu a arătat grija pe care biserica o poartă făuritorilor de neam și credință. „Astăzi, când chipurile voievozilor credincioși și a ierarhilor, părinți ai cultului și culturii neamului românesc, se încearcă să fie uitate în rafturile prăfuite ale istoriei, biserica le așază acolo unde le este locul - în Sinaxare”, a spus părintele protopop în cuvântul său.

În continuare, Pr. Iustin Tănasă de la Parohia Balcani-Marginea a prezentat referatul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, sprijinitor al altor popoare ortodoxe”. În încheiere, părintele paroh Adrian Cioineag, coordonatorul Cercului Pastoral a mulțumit părintelui protopop, precum și celorlalți  preoți și credincioși prezenți pentru participarea la acest  înălțător eveniment cultural-duhovnicesc.   

Citește mai multe articole despre: protoieria moinesti