“Cateheze în parohii” și educație igienică la Parohia Ruși-Valea Mare din Protoieria Bacău

5 August 2016

Biserica cu hramul „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” Ruși -Valea Mare din comuna Roșiori, Protopopiatul Bacău, a implementat în premieră proiectul cultural-catehetic “Școala de Vară” sub îndrumarea Centrului Catehetic “Sf. Cuv. Parascheva” din cadrul Sectorului Cultural al Administrației Eparhiale.  Partener al parohiei a fost și Direcția de Sănătate Publică a Județului Bacău prin compartimentul Evaluarea și Promovarea Sănătății.

Luni, 1 august, la începutul postului Adormirii Maicii Domnului, copii și enoriași au răspuns pozitiv glasului duhovnicului lor, părintele Ștefan Diaconu, fiind prezenți în biserica parohială pentru a participa la activitățile menite să îi formeze spiritual prin cateheze și educativ cu privire la norme de igienă și prevenție a bolilor de sezon.

Evenimentul a început cu săvârșirea Aghiasmei Mici și cu citirea unor rugăciuni de luminare a minții la învățătură a copiilor, după care a fost implementat proiectul eparhial „Cateheze în parohii”.

Astfel, a fost susținută de către Părintele Daniel-Ionel Marari, directorul Centrului “Sf. Cuv. Parascheva”,  cateheza „Maica Domnului – sprijin sigur în nevoile poporului”, rulând apoi prin video-proiecție filmul “Taina Spovedaniei” din colecția Catehetica, regizat de către televiziunea Trinitas TV București a Patriarhiei Române. Imediat după aceasta copiii au colorat și pictat icoane după  model.

Delegații DSP la acest eveniment au fost psiholog Pascu Marinela, asistent principal Valentina Șenchea și asistent principal Monica Tamaș.

 Acțiunile de educație au fost dezvoltate după un program bine stabilit.  „Ai grijă de dinții tăi”, „Igiena Individuală”, “Informare boli de sezon: BDA și Hepatita”, au stârnit atenția copiilor și a părinților.  De asemenea, au avut loc tot felul de prelegeri, discuții și vizionare de filme video la temă. În încheiere au fost distribuite materiale informative și au fost făcute demonstrații practice prin jocuri menite să suscite atenția copiilor.  Întâlnirea cultural-catehetică și educativă și-a atins țelul, pregătind tineri educați și morali pentru o societate sănătoasă.   

(Pr. Daniel-Ionel Marari)