Cadouri, surprize și vise împlinite pentru copiii din Plopana

Colinde, cadouri supriză și multe bucurii au fost împărțite și împărtășite de elevii Școlii nr. 10 din Bacău, copiilor de la Școala din Plopana. Cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Ioachim, parteneriatul dintre parohia ”Sf. Gheorghe” și Școala nr. 10 din municipiul Bacău, a cunoscut vineri, 8 decembrie, o nouă etapă a generozități și bucuriei de a dărui.

Ioana este unul dintre cei mai buni elevi din comuna Plopana. Rămasă acasă alături de mamă, având două surori studente, Ioana învață la școala din sat, fiind un model pentru colegi și nu numai. Cu o atitudine și un limbaj impecabile, în scrisoarea către Moș Crăciun, ea și-a manifestat dorința de a primi în dar un laptop. Un laptop înseamnă o șansă de a evada din satul natal spre satul global. Iar micuța știe acest lucru, deși trăiește într-o comunitate în care mulți dintre copii trăiesc, încă, în case din chirpici. Adică, își ajută părinții să facă focul în sobă, să care lemne, să aducă apă în casă pentru a o încălzi și a se spăla și, peste toate, să citească și să se pregătească pentru a deveni om între oameni. ”Asta e ceea ce mi-am dorit, deși eram convinsă că nu voi primi acest cadou”, a mărturisit ea. ”Știam că nu se poate…”. La biserica din sat, vineri, 8 decembrie, micuței avea să i se împlinească dorința. Fără ca ea să poată bănui, fără ca donatorii să știe dinainte ceea ce ea visa. A fost o întâlnire providențială între profesorii și elevii Școlii nr. 10 din municipiul Bacău și reprezentantul parohiei ”Sf. Gheorghe”, care s-au deplasat la biserica din Plopana pentru a se întâlni cu copiii care învață la școala din comună. O ”evadare” a tinerilor din universul urban, în care viața se învârte adesea între jocuri online și socializare pe rețele de internet, pentru ”a da piept” cu realitatea copiilor care trăiesc, parcă, într-o altă lume, la nici 40 km distanță. Dar și o dovadă a importanței parteneriatului dintre Școală și Biserică, prin intermediul căruia se oferă bucurii celor care trăiesc și învață în condiții diferite față de cele din oraș. La orele prânzului, peste 130 de pachete au fost coborâte din autocar și transportate în biserică, pentru a fi dăruite copiilor din comună de către elevii școlii băcăuane. Multe jucării, hăinuțe, produse specifice perioadei Crăciunului și surprize. În sfântul lăcaș, cei 40 de elevi băcăuani au cântat colinde și au împărțit cadouri micuților care așteptau cu multă răbdare momentul. La rândul lor, gazdele au oferit felicitări lucrate manual, iar părintele paroh Bogdan Hărăbor, dimpreună cu profesorii din comună, au împărțit colăcei, mere și nuci. Finalul a fost desăvârșit! Să ții în mână un smartphone de ultimă generație și să fii supărat(ă) că nu ai primit o felicitare brăduț, făcută de un copil din Plopana, înseamnă ceva. Înseamnă că a fost o întâlnire reușită și surprinzătoare, din care ar trebui să învețe în primul rând părinții. Pentru că, dincolo de oportunitățile materiale, copiii din mediul urban și mediul rural rămân copii și trebuie să se bucure. Alături de Biserică, alături de Hristos. 

La finele proiectului de vineri, mulțumirile preoților, profesorilor și elevilor băcăuani s-au îndreptat și spre ”Meteora Tour” Agenția Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a pus la dispoziție un autocar pentru deplasarea copiilor și a numeroaselor cadouri.

(Pr. Constantin Gherasim)