Biserica Mănăstirii Cotumba - scară între pământ și cer

Duminică, 31 mai 2015, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim va oficia slujba de târnosire a noii biserici a Mănăstirii Cotumba și Sfânta Liturghie arhierească, în prezența preoților din parohiile din împrejurimi, a credincioșilor din apropiere și a pelerinilor ce vor dori să fie prezenți la acest moment de sărbătoare.

 

Așezată  în ţinutul preafrumos al munţilor Ciucaş din Carpaţii Orientali ai judeţului Bacău, pe valea râului Trotuș, Mănăstirea Cotumba se ia la întrecere cu brazii ce-și înalță vârfurile spre cer.

Din vremuri străvechi, aceste locuri au fost leagănul în care numeroşi monahi, mânaţi de „dorul de pustie, dorul de cer”, s-au retras în munţi, devenind candele nestinse ale luminii  taborice, pe care întunericul și negura vremii nu au putut să le stingă.

Centrul în jurul căruia a gravitat viaţa duhovnicească a fost biserica „mamă”, cu hramul „Pogorârea Sf. Duh” zidită, aşa cum se menţionează în pisania  amplasată deasupra intrării micului lăcaș ce strajuiește incinta mănăstirii: „la anul de la Adam 7271 iar de la Hristos 1763 de către giupânul Grigorie Crupenschi-velpaharnic, în zilele prealuminatului domn Grigore Voievod, stareţ fiind Pahomie”.

După căderea regimului comunist ateu, părintele ieromonah Gheorghe Mardare venind  în aceste ţinuturi, însoţit de câteva tinere entuziaste, care şi-au afierosit viaţa slujirii lui Hristos, a încercat să pună rânduială în acest loc şi să reinstaureze viaţa monahală. Una din primele sale iniţiative a fost aceea a ridicării unui nou lăcaş de închinare în străvechiul aşezământ monahal, căruia i s-a pus piatra de temelie în ziua de 9 martie 1995, de către chiriarhul locului, la acea vreme Eftimie episcopul (†2014).

În anul 2003, vrednicul slujitor Protos. Gheorghe a trecut la Domnul, munca sa fiind continuată de maica stareță, monahia Mihaela Sandu împreună cu maicile și noul duhovnic PC Ieromonah Teodor Oprea.

Sub directa coordonare a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, lăcașul de cult a ajuns în cei 20 de ani să fie finalizat și împodobit cu o frumoasă pictură bizantină, fiind pregătit pentru a fi sfințit.