Binecuvântare arhierească la început de an școlar

Astăzi, 15 septembrie, la Catedrala Arhiepicopală din Roman, a avut loc festivitatea de deschidere a noului an școlar 2015-2016, pentru elevii și cadrele didactice de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”.

Astăzi, 15 septembrie, la Catedrala Arhiepicopală din Roman, a avut loc festivitatea de deschidere a noului an școlar 2015-2016, pentru elevii și cadrele didactice de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”.

Astfel, după săvârșirea Sfintei Liturghii, a avut loc o slujbă de Te Deum la care au luat parte, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, părinții consilieri și inspectori de la Centrul eparhial și preoții profesori de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”. La această festivitate au fost prezenți, de asemenea, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, între care amintim pe domnul profesor doctor Stan Viorel, Inspector Școlar General, doamna Inspector Ghiniță Maria și domnul profesor doctor Giosan Mihai, Inspector de Religie, și elevi ai Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” însoțiți de părinții lor și de cadrele didactice.

După săvârșirea slujbei de Te Deum a luat cuvântul domnul inspector Stan Viorel care a vorbit celor prezenți despre importanța studierii într-o școală teologică și despre renumele de care se bucură Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” între celelalte școli din Județul Neamț: „Îmi doresc foarte mult ca indiferent de drumul pe care îl veți urma după absolvirea cursurilor acestui liceu să nu uitați că primii pași i-ați făcut în această instituție pe care noi, la Inspectoratul Județean,  o respectăm”.

La rândul său, domnul inspector de Religie Mihai Giosan a vorbit despre importanța mediului familial și a prezenței lui Dumnezeu în viața elevului care înțelege să-și jertfească timpul consacrându-l cunoașterii: „Ne oprim cu mare emoție asupra acestui eveniment ce se desfășoară sub cupola Catedralei în cinstea deschiderii anului școlar. Cineva spunea: „Copilul este semnul vremurilor ce vor veni” și de acee acest moment are o importanță deosebită, deoarece începe cu binecuvântarea lui Dumnezeu. Pilda de astăzi punctează câteva elemente pe care trebuie să le respectăm la început de an școlar.  Din mesajul Preafericitului înțelegem că există un trinom care împlinește educația unui copil și duce la desăvârșire procesul educației: familia, Biserica și școala. Astăzi, prin rugăciunea rostită în catedrală, cerem mijlocirea lui Dumnezeu pentru ca jertfa muncii noastre ca părinți, profesori și elevi să fie asemenea unei lumânări care se consumă topindu-se pe sine”.  

Tot cu acest prilej a fost prezentat oficial directorul acestei instituții, părintele Amărinei Ionuț, care în cuvântul său a făcut trimitere la activitatea cărturărească a Ierarhului Melchisedec Ștefănescu și la moștenirea sa culturală, prezentându-l ca model pentru elevii seminariști: „Cel mai mare judecător al activității noastre este însuși Melchisedec dar și cel mai înfocat suporter pentru tinerii care pășesc pragul acestei instituții. Să prețuiți acești ani în care sunteți sfătuiți de dascălii voștri, cei care perpetuează  oficiul catedrei”.  

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre începutul anului bisericesc și al anului școlar și despre motivația alegerii Catedralei Arhiepiscopale ca locație pentru această festivitate și despre înțelesul de jertfă al actului didactic. „Am ținut ca festivitatea deschiderii anului școlar să o începem aici, în Catedrala Arhiepiscopală, deoarece ea este izvorâtoare de energii necreate. Ea este o inimă ce pulsează, o energie pentru ca cei ce se întrarmează cu ea să fie biruitori și în stare de permanentă jertfă. Așadar, începem prin jertfă anul școlar”, a precizat ierarhul în cuvântul său.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a vorbit  despre importanța unei școli teologice în formarea morală și intelectuală a tinerilor și despre necesitatea confirmării vocației teologice în societate. „Societatea așteaptă de la noi roadele credinței și ale faptelor noastre, ale elevilor și profesorilor, care prin jertfă încep calea care trebuie să fie un urcuș pentru toți. Un seminar nu e doar un obiectiv istoric, ci aduce roade prin realizările tinerilor. Seminarul trebuie să fie un model pentru școlile din municipiu. Exigențele sunt mari în plan bisericesc și administrativ, iar de la noi societatea multiculturală și statul așteaptă să arătăm preaplinul nostru care a venit din preaplinul lui Dumnezeu”, a mai spus Înaltpreasfinția Sa.