Băcăuanii și romașcanii, în rugăciune și cântare, la Ziua Unirii Principatelor

La Catedrala Arhiepiscopală din Roman și în bisericile din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului s-au oficiat rugăciuni speciale și s-au intonat cântece patriotice cu ocazia serbării a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române.

La Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, pelerinii și credincioșii prezenți la rugăciune au serbat alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim cei 157 de ani de la Unirea Principatelor Române. În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, ierarhul a rostit rugăciunea de mulțumire şi ectenia de pomenire a personalităților de stat şi bisericeşti care s-au implicat în marele act al Unirii, între care: Sofronie Miclescu, mitropolitul Moldovei, Melchisedec Ștefănescu, episcopul Romanului, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Elena Cuza, Neofit arhiereul, pr. Dimitrie Matcaş, protopop de Roman. La sfârşitul slujbei, Corala ”Paraschevi” a Catedralei şi grupul psaltic "Diaconia" au interpretat mai multe cântece patriotice: ”E scris pe tricolor Unire”, ”Hai să-ntindem hora mare”, ”De ziua unirii principatelor românești”, acesta din urmă fiind un imn creștin scris de Arhiepiscopul Ioachim special pentru ziua de 24 ianuarie. La sărbătoarea de suflet din sfântul lăcaș mușatin a participat și maestrul Gheorghe Zamfir, personalitate de prim rang a culturii românești, un iubitor și promotor al valorilor spirituale românești și, de asemenea, un prieten de suflet al Eparhiei Romanului și Bacăului.

De altfel, în această zi, în bisericile din cele șase protopopiate de pe cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului, preoții și credincioșii s-au rugat pentru făuritorii Unirii și au interpretat cântece patriotice pentru a cinsti așa cum se cuvine ziua de 24 ianuarie. Mai mult, în contextul serbării Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox, în sfintele lăcașuri, tineri elevi îmbrăcați în portul tradițional românesc și purtând stindarde tricolore, însoțiți de dascălii lor, profesori de limba și literatura română și de cei de istorie, au organizat activități cultural-religioase în care au evocat personalitățile implicate în actul Unirii Principatelor, au prezentat scenete în care au rememorat evenimentele din ziua de 24 ianuarie 1859, iar personalitățile locale au rostit alocuțiuni. Pasiunea și entuziamul cu care copiii au participat la aceste manifestări au insuflat celor prezenți speranța că jertfa înaintașilor nu a fost zadarnică și că România de mâine va fi la fel de iubită ca în timpul făuritorilor ei. Toate aceste manifestări au avut rolul de a cultiva dragostea de neam și de valorile perene ale românității, de a comemora faptele remarcabile ale personalităților ce au făurit istoria acestui neam, de a face cunoscut tinerilor importanța unității de simțire a tuturor românilor din țară și din diaspora. Maniera în care slujitorii sfintelor altare și tineretul din parohii s-au implicat în derularea acestor evenimente, a fost apreciată de ierarhul Romanului și Bacăului, care i-a felicitat pe cei implicați și i-a îndemnat să continue organizarea de astfel de manifestări care să aibe rolul de a conserva, cunoaște și promova patrimoniul spiritual al neamului. ”Ați reușit să îmbinați armonios programul liturgic cu cel cultural, toate având menirea să laude pe Dumnezeu, Cel ce ocrotește poporul nostru, creștin-ortodox dintru începuturile sale. Avem datoria sfântă să apărăm, cu tot efortul, tezaurul spiritual, patrimonial și cultural al țării în care ne-am născut, precum și al Bisericii noastre dreptmăritoare, care ne-a renăscut și pecetluit prin Duhul Sfânt, dându-ne perspectiva perenității. Vă mulțumim și vă binecuvântăm, rugând pe Dumnezeu să vă pazească de tot răul, pentru a promova mai departe valorile sfinte ale neamului nostru românesc”, a transmis ÎPS Ioachim.