Atelier de muzică bizantină a Grupului Psaltic „Filomelos”

31 Ianuarie 2017

Asociația Culturală „Filomelos”, în parteneriat cu Asociația Culturală Byzantion, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Protopopiatul Onești, Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”, prin Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Borzești, își propune, odată cu începutul acestui an continuarea unui proiect de instruire în arta interpretării muzicii bisericești de tradiție bizantină a actualilor membri ai Grupului Psaltic „Filomelos”, elevi și studenți iubitori ai muzicii din municipiul Onești, viitori practicieni, slujitori ai stranei sau ai altarului.

 

Cu acest scop, Asociația culturală FILOMELOS și Biserica voievodală din Borzești au fost gazdele proiectului „Atelier de învățare și interpretare a muzicii Bizantine” (28-29 ianuarie 2017) ce a vizat cursuri practice și de teorie aplicată susținute de către prepr.univ.dr. Adrian Sîrbu și Arhidiaconul Alexandru Grigoraș de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, membri al Corului Academic „Byzantion” din Iași, psalți recunoscuți pentru interpretarea muzicii psaltice în stilul autentic românesc de tradiție bizantină.

Cursurile și-au găsit împlinirea și finalitatea în Sfânta Litughie oficiată la Biserica voievodală din Borzești în data de 29 ianuarie, unde s-a adus mărturie autentică despre importanța cântării de strană interpretate în duhul tradiției bizantine.

Proiectul s-a bucurat de binecuvântarea și de sprijinul Înaltpreasfințitului Ioachim care, iubitor de cântare autentică bizantină, militează alături de părintele paroh Cautiș Petrică al Bisericii din Borzești, la revigorarea tradiției bizantine de strană. Proiectul continuă o bogată activitate de susținere a muzicii bizantine la Biserica din Borzești unde activează Grupul psaltic „Filomelos” (dirijor Prof. Paula Cautiș) și unde se dorește conturarea unui model de liturghisire și de cântare în duhul tradiției ortodoxe.

(pr. Daniel Marari)