Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” a reprezentat Arhiepiscopia Romanului și Bacăului la Adunarea Generală a Federației Filantropia și la Congresul European Ediția XX SoCareNet 2019 – Timișoara

În perioada 25-27 septembrie 2019, Arhiepiscopia Banatului prin intermediul Asociației Filantropia Timișoara a fost gazda Adunării Generale a Federației Filantropia și a Congresului European Ediția XX SoCareNet 2019 cu titlul: „Planificarea Financiară – Dezvoltarea serviciilor sociale în Europa”, care a reunit specialiști în domeniul social, dar și economic din Austria, Germania, Polonia, Anglia, Bulgaria și România.

            Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, prin pr. Petru Pavăl, delegat al pr. Ilarion Mâță, a reprezentat mediul social eparhial la Conferința Europeană organizată de Mitropolia Banatului, Fundația Filantropia Timișoara în parteneriat cu  fundația Diakoneo și Consiliul Județean Timiș.

            Conferința a adus în atenție teme cu privire la modalități și soluții de finanțare atât în spațiul generic european, cât și cu aplicare directă în spațiul românesc, debutând cu prelegerea doamnei Lara Tassan Zanin, reprezentanta Băncii Europene de Investiții (EIB), care a prezentat suportul economic pe care EIB îl oferă la nivel european instituțiilor publice și private care doresc fiinanțare pentru implentarea proiectelor de tip educațional, social sau medical.

            De asemenea au fost abordate teme ce au avut în vedere programe privitoare la:

1. Integrarea pe piața muncii a șomerilor din cuprinsul uniunii europene – Eamonn Davern (Anglia);

2. Opțiuni financiare pentru dezvoltarea proiectelor bisericești – Peter Kratzer (Germania);

3. Politici alternative de finanțare – Frank Gutzmann (Germania);

4. Finanțarea instituțiilor sociale din Bulgaria – Ulrich Dobler

5. Proiectul centrelor de zi pentru copii din Timișoara - Pr. Cristian Pavel (România – Timișoara)

6. Finanțarea sectorului social din Norvegia – Sindre Skeie (Norvegia)

            Conferința a culminat cu o sesiune de workshop-uri, dintre care cel mai accesat a fost reprezentat de programul de screening și tratament implementat prin proiectul intitulat: Telemedicină, prezent în campania „Sănătate la un click distanță” susținut în cadrul lanțului de magazine Profi. În acest context, participanții au avut ocazia de a observa ce presupune o consultație realizată prin acest program, asistând la o consultație în direct a unui pacient care se afla în localitatea Făget, județul Timiș, iar cabinetul în care era vizualizată consultația, prin intermediul unei stații fixe conectată la internet, se afla în cadrul Clinicii Profilaxis din Timișoara.

            Conferința SoCareNet s-a încheiat cu o sesiune de feedback și reflexie asupra problemelor ce au adus în discuție tema finanțării proiectelor sociale pe teritoriul european, lăsând să se înțeleagă faptul că domeniul social constituie, pe de o parte, forma concretă a diaconiei creștine, iar pe de altă parte, reprezintă inima Bisericii creștine care pompează sângele iubirii lui Hristos în fiecare membru al ei, după cum a surprins Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.