Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare- Hârja” promovează cultura și identitatea națională

Asociația „Sf. voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în data de 16 septembrie 2017, este gazda unui eveniment religios și cultural - artistic la care sunt invitați să retrăiescă bucuria de fi hârjan, toți fiii satului Hârja ce locuiesc în toată lumea.  

Evenimentul dorește să refacă legătura cu satul de munte a celor ce s-au născut, crescut și copilărit în satul Hârja, oameni deosebiți plecați în lumea largă pentru a duce un trai mai bun și mai decent. 

Începând din anul anul acesta Festivalul plăcintelor ce se află la a XIII -a ediția, se va identifica cu ziua câmpenească a satului Hârja, fără a se confunda cu hramul comunității „Sf. M. Mucenic Gheorghe” ci, completând dimensiunea spirtituală cu cea cultural - artistică, pe care o comunitate nu o poate ignora sau suprima niciodată.

Deorece societatea trăiește din ce în ce mai mult o criză a identității de credință și de tradiție autentică, Biserica Ortodoxă este chemată să răspundă și acestei nevoi a românului contemporan: valorificarea tradiței și culturii populare.

În acest sens, Asociația de la Hârja, alături de partenerii ANTREC (Asociația Națională pentru Turismul ecologic și Cultural) Bacău și Primăria Oituz, cu sprijinul A.N.T. (Autoritatea Națională pentru Turism), vă invită la un eveniment important nu doar pentru locuitorii și sătenii de altădată a Hârjei, ci pe toți aceia care doriți ca tradiția românească să rămână vie, făcând o rezistență împotriva tuturor pseudovalorilor ce vin din alte culturi și tradiții străine de ethosul românesc.

Pentru că niciun lucru la români nu începe fără rugăciune, în sunet de toacă și în glas de slavă adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra hârjenilor din toată lumea, vom oficia (începând cu ora 11.00) o slujbă de mulțumire la debutul evenimentului, după care vor urma momente de cântec și dans popular românesc, având pe scenă formații și ansambluri consacrate dar, și mai multe voci tinere, în plin proces de maturizare și recunoaștere a valorii lor.

Dacă rugăciunea, portul și cântecul popular se vor întâlni la Hârja, nu poate lipsi nici plăcinta tradițională poale-n brâu și alte preparate autohtone, ce se vor regăsi la standurile special amenajate în curtea Așezământului ”Sf. voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, acolo unde vor concura mai multe filiale ANTREC, brutării, patiserii sau persoane fizice, venite de aproape sau mai de departe, pentru cele mai bune și gustoase plăcinte.

După cum se știe la români, că prima condiție ca să câștigi, este să participi, fiecare concurent va fi un câștigător dar, mai ales, fiecare participant va câștiga bucuria de fi împreună cu foarte mulți prieteni de suflet, cărora le pasă de tradiția, cultura și mai ales spiritualitatea satului românesc.

(Pr. Ilarion Mâță)