Așezământ social-cultural-filantropic sfințit la Chicerea, Protopopiatul Roman

Luni, 03 iunie 2019, Parohia Chicerea din Protopopiatul Roman s-a îmbrăcat în haină de sărbătore prilejuită de săvârșirea slujbei de sfințire a Așezământului social-cultural-filantropic „Arhimandrit Ioanichie Balan”.

Slujba de sfințire a fost precedată de săvârșirea Vecerniei unite cu Litia de către un sobor de 30 de preoți romașcani coordonați de părintele protopop Dragoș Munteanu.

În timpul cântării imnului Lumină lină de la Vecernie, Înaltpreafințitul Părinte Ioachim a fost întâmpinat în curtea lăcașului de cult de soborul preoților și de mulțimea pelerinilor veniți din parohiile învecinate pentru a participa la acest moment de har care încununează munca de câțiva ani a acestei mici comunități nemțene. Alături de ierarh, la acest eveniment s-a aflat în rugăciune și excelența sa, domnul academician Constantin Bălăceanu Stolnici, venit în Moldova pentru a se bucura alături de Înaltpreasfinția Sa și de mulțimea de credincioși din comuna Stănița, localitatea natală a Ierarului.

Totodată, cu prilejul acestei sărbători, au fost așezate spre venerare într-un baldachin special amenajat, părticele din moaștele sfinților de la Niculițel, Zotic, Atal, Camasie și Filip, care au fost chemați în rugăciune în chiar ziua cinstirii lor de către mulțimea prezentă.

După săvârșirea slujbei Vecerniei, în glasul cântărilor și al clopotelor, soborul preoților și credincioșii prezenți s-au deplasat în curtea lăcașului de cult până la foișorul amenajat pentru acest moment, acolo unde Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de sfințire a apei, apoi a sfințit Foișorul ridicat în cinstea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și Așezământul social-cultural-filantropic „Arhimandrit Ioanichie Balan”, marele duhovnic al Sihăstriei Neamțului și autor de carte religioasă, originar din localitatea Stănița.

Apoi, părintele protopop Dragoș Munteanu a prezentat în fața credincioșilor și a preoților activitatea desfășurată de părintele Ionuț Grecu în Parohia Chicerea subliniind implicarea deosebită a credincioșilor și a autorităților locale în finalizarea lucrărilor de construire a așezământului.

Din anul 2013, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, satul Chicirea devine parohie de sine stătătoare, numind aici pe tânărul preot Ionuț Florin Grecu. Urmând iniţiativei Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim de a se ridica în fiecare parohie, alături de biserică şi casa parohială, un spaţiu adecvat pentru folosul comunităţii, în care preotul să desfăşoare acţiuni cultural-religioase şi socila-filantropice, cu elan tineresc, energie și dorință de a-și împlini misiunea pastorală, Părintele Ionuț Grecu a inițiat demersurile și s-a preocupat de ridicarea unui așezământ social-cultural, ce cuprinde sală mare de mese, bucătărie şi birou cu bibliotecă parohială. Cu sprijinul Consiliului local al Comunei Stănița, cu efortul material al credincioșilor parohiei și al unor fii ai satului plecați prin diferite colțuri ale țării, ce au dorit să-şi înscrie numele în rândul ctitorilor, s-a ridicat şi împlinit această lucrare între anii 2017-2019.

Pentru implicarea în demararea și finalizarea lucrărilor de reabilitare a așezământului, părintele Ionuț Grecu a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim distincția de iconom stavrofor, iar donatorii și sprijinitorii lucrărilor de construire a așezământului au primit Distincția de Vrednicie.

În cuvântul rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre comuniunea ecleziastică la care sunt chemați credincioșii în jurul Potirului și sub îndrumarea preotului.

Parohia Chicerea străjuiește Eparhia noastră în partea aceasta de Răsărit și este o bucurie când vezi o comunitate înnoită și înnoitoare, o biserică transfigurată și reabilitată prin jertfă multă. Îmi aduc și acum aminte de jertfa celor care au ridicat la început acest locaș închinat Sfântului Mucenic Dimitrie. Sfântul Dimitrie ne amintește de starea de jertfă a fiecărui creștin care trebuie să o aibă ca virtute în contextul împlinirilor sau istoriei zbuciumate pe care o trăiește. Este o bucurie să văd această comunitate înnoită. Orice clipă pe care o trăim trebuie să fie o clipă a îndumnezeirii, de aceea vă îndemn să nu perdeți vremea îndumnezeirii nesocotind timpul lăsat  de Dumnezeu. Acest timp pe care trebuie să-l răscumpărăm, să-l câștigăm lucrând pentru mântuire. Să căutăm chipul lui Dumnezeu în noi pentru a retrăi comuniunea cu Dumnezeu.

Prezent la această sărbătoare a Parohiei Chicerea, părintele Constantin Sturzu, Consilier al Sectorului comunicare și relații publice al Arhiepiscopiei Iașilor și Purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, fiu al acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu, a rememorat clipe de har petrecute în copilărie în acest locaș de cult închinat Sfântului Mucenic Dimitrie Ivorâtorul de Mir, în perioada vacanțelor, privind cu nostalgie într-un timp în care satul, acum depopulat, era plin de glasuri de copii și biserica plină de credincioși.

Priveam cu durere și mă gândeam că această comunitate nu mai are decât o singură nădejde, să fie aici un preot care să i se dedice cu trup și suflet. Am găsit la Înaltpreasfințitul mângâiere și speranță, ca cel ce este originar din aceste locuri, și cu părintească grijă a găsit această soluție, trimițând pe părintele Ionuț, care a făcut din această comunitate una vie. El a făcut tot ce era posibil să facă un preot pentru o astfel de comunitate. Vă suntem recunoscător Înaltpreasfinția Voastră pentru tot ce faceți pentru această parohie”.

Tot acum, domnul Laurențiu Todireanu, primarul comunei Stănița, a oferit părintelui Ionuț Grecu distincția de cetățean de onoare al comunei Stănița pentru implicarea deosebită în comunitatea Parohiei Chicerea.

La final, părintele Ionuț Grecu a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru sprijin și binecuvântare, preoților și credincioșilor, precum și ctitorilor așezământului.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Laudamus al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman.

După acest eveniment, Excelența sa, domnul Academician Prof. Dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, însoțit de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vizitat muzeul etnografic Casa Vlădicăi din localitatea nemțeană Stănița, edificiu cultural care adună obiecte de valoare artistică specifice acestei zone și care așază în valoare un patrimoniu care arată identitatea spirituală a locuitorilor acestor plaiuri în secolul al XX-lea. Turul ghidat al acestui obiectiv muzeal a fost realizat chiar de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, care a rememorat evenimente din viața de familie petrecute în acest loc, ce odinioară a fost casa în care au crescut și locuit cei opt copii ai familiei Giosanu, arătând utilitatea fiecărui exponat.

B.V.