Ziua Naționala a României în Eparhia Romanului și Bacăului

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a participat la evenimentele organizate în municipiile Roman și Bacău.

La orele 10.00, Preasfinția Sa a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Roman, unde, în Piața Roman Mușat, a oficiat o slujbă de Te Deum, în prezența autorităților și a numeroși romașcani.

La orele 12.00, ierarhul a sosit în Piața Tricolorului din municipiul Bacău unde, alături de soborul preoților militari băcăuani, a oficiat slujba de Te Deum, și a rostit rugăciuni de mulțumire și binecuvântare. La acest moment deosebit, la care au asistat câteva sute de băcăuani, au participat Claudiu Șerban, prefectul județului Bacău, Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău, Dragoș Lucian viceprimarul municipiului Bacău, consilieri județeni și localei, comandanții unităților militare din județ. Parada militară de la Bacău și celelalte momente specifice acestei zile, ce au urmat alocuțiunilor rostite, au fost urmărite de câteva sute de băcăuani.

Ziua de 1 Decembrie este Ziua Naţională a ţării noastre, în amintirea celor peste 100.000 de români adunaţi pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia, care au cerut Unirea Transilvaniei cu Ţara. Marea Adunare Naţională, constituită din 1.228 de delegaţi, a adoptat o rezoluţie care consfinţea Unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (teritoriul dintre râurile Mureş, Tisa şi fluviul Dunărea) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România.

Potrivit tradiţiei bisericeşti şi hotărârii Sfântului Sinod, de Ziua Naţională a României, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mânăstireşti din ţară şi străinătate, precum şi în paraclisele şcolilor de teologie ortodoxă este oficiată slujba specifică Te Deum şi sunt pomeniţi eroii neamului românesc care au înfăptuit unitatea naţională a românilor în anul 1918