Zilele Mitropolitului Visarion Puiu - 90 de ani de la alegerea, investirea și instalarea ca episcop al Hotinului

Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, la Roman au debutat miercuri, 27 februarie „Zilele Mitropolit Visarion Puiu“, ediţia a XVII-a.

Genericul manifestării a fost „Visarion Puiu - 90 de ani de la alegerea, învestirea şi instalarea ca episcop al Hotinului“. La eveniment au participat un număr impresionant de cercetători, de clerici şi mireni dedicaţi cercetării trecutului Bisericii şi a neamului românesc din toate colţurile ţării.

"Bucuria noastră se amplifică pentru că foarte mulţi invitaţi vin din afara ţării pentru a se alătura Asociaţiei "Visarion Puiu", care doreşte reabilitarea juridică a mitropolitului Visarion Puiu. O a doua dorinţă a asociaţiei noastre este aceea ca mitropolitul să se reîntoarcă în patria natală şi să-şi găsească odihna veşnică în umbra Vovideniei Neamţului, acolo unde şi-a pregătit mormântul încă din vremea când era mitropolit al Bucovinei", a relatat pr. Florin Ţuscanu, protopop al Protopopiatului Roman şi preşedintele Asociaţiei "Visarion Puiu".

Manifestările dedicate mitropolitului Visarion Puiu au început la Catedrala arhiepiscopală din Roman cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi, în prezenţa Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul. În cadrul slujbei a fost pomenit mitropolitul Visarion Puiu şi arhiepiscopul Adrian Hriţcu, mutat la cele veşnice pe 23 februarie 2013. La final, PS Ioachim Băcăuanul a evocat personalitatea mitropolitului Visarion Puiu, "care este un model pentru cei de astăzi, întrucât s-a implicat în viaţa şi misiunea Bisericii".

 

Comunicări ştiinţifice şi lansări de carte

În jurul prânzului, în Sala Amfiteatru a Complexului Parc Multiplex din Roman, a fost inaugurat simpozionul dedicat aniversării a 90 de ani de la înscăunarea episcopului de Hotin, Visarion Puiu.

Sub această egidă, au fost prezentate 23 de comunicări ştiinţifice la care au participat istorici, cercetători, preoţi şi mireni din România, Italia, Polonia, Republica Moldova şi Argentina. În cadrul evenimentului a fost lansat numărul 4 al revistei „Valori perene“, lucrarea prof. Ilie Şandru "Peste hotarele timpului" şi un conspect de studii din istoria Bisericii Ortodoxe Române, de prof. Alexandru M. Ioniţă, de la Universitatea "Ovidius" din Constanţa.

De asemenea, au fost dezvelite două portrete din mozaic, realizate de prof. Nicolae Pascu, care îl reprezintă pe Visarion Puiu şi pe prietenul său, Ioan de Calabria, canonizat de Biserica Romano-Catolică în anul 1999.

Cu acest prilej, a fost prezentat publicului numeros un film documentar realizat de Televiziunea Română, prin implicarea scriitorului Grigore Elisei, intitulat "Pe urmele mitropolitului Visarion Puiu, la Roman, Paşcani şi Mănăstirea Neamţ". Au fost înmânate diplome de participare tuturor celor care s-au angajat cu noile lor contribuţii la descoperirea vieţii şi operei mitropolitului Visarion Puiu de-a lungul celor 17 ediţii.

A fost făcută o retrospectivă a activităţilor noastre dar şi o perspectivă, prin aceea că ne-am propus să mergem pe urmele mitropolitului Visarion Puiu în afara graniţelor. Ne dorim să cunoaştem locurile unde marele ierarh a slujit şi s-a ostenit", s-a exprimat pr. protopop Aurel Ţuscanu.