Un mistic răsăritean serbat la Mănăstirea Cașin

Sărbătoarea Sfântului Simeon Noul Teolog, din ziua de 12 martie, înseamnă și hramul bisericii din Mănăstirea Cașin, singura biserică din România ce poartă acest hram.

Sărbătoarea Sfântului Simeon Noul Teolog, din ziua de 12 martie, înseamnă și hramul bisericii din Mănăstirea Cașin, singura biserică din România ce poartă acest hram.

Situată într-una din cele mai frumoase comune din județul Bacău, lăcașul de cult patronat de marele teolog și mistic răsăritean a început să fie construită la 21 septembrie 2001, având ca hramuri „Buna Vestire“ și „Sfântul Simeon Noul Teolog“. Aflată în stadiu de finisare, biserica de la Cașin urmează să fie pictată și dotată cu mobilier, iar în viitorul apropiat să fie sfințită.

„Apropierea mea față de scrierile și învățătura Sfântului Simeon Noul Teolog a fost întărită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, profesor de Dogmatică, pe când era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae”. Aș putea spune că alegerea hramului pentru biserica noastră s-a făcut sub impresia îndrumărilor și învățăturilor primite de la Preafericirea Sa, inițiatorul de drept al construirii acestui lăcaș de cult“, a explicat pr. Ioan Bârgăoanu, parohul acestei biserici.

Alături de alți membri ai comunității, părintele Ioan ajută mult pe copiii de la școală și, în funcție de posibilități, se încearcă ajutarea copiilor cu probleme din familiile sărace. „Avem în construcție un așezământ socio-cultural unde deja avem o sală de mese, dotată pentru a servi masa muncitorilor de la biserica mare, dar și săracilor. Câteva dintre familiile parohiei primesc periodic alimente și alte ajutoare, colectate de la credincioși“, a mai spus pr. Bârgăoanu.