Sfinţirea clopotelor Mănăstirii Giurgeni

Mănăstirea Giurgeni din judeţul Neamţ a îmbrăcat sâmbătă, 8 septembrie, straie de sărbătoare, când şi-a serbat hramul.

Peste 1000 de pelerini din toată Moldova au participat la Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Slujba a fost precedată de sfinţirea clopotelor Mănăstirii Giurgeni.

Primul clopot, de 310 kilograme, adus din Baia Mare, a fost donat de familia Apetrii Gheorghe, iar al doilea, de 130 de kilograme, adus din Germania, a fost donat de familia Anegroaiei Gelu.

După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, celelalte trei clopote sunt ale Mănăstirii Giurgeni, fiind recondiţionate anul acesta. “De dimineaţă, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a fost întâmpinat de arhim. Antonie Jeflea, stareţul Mănăstirii Giurgeni, dimpreună cu toţi părinţii slujitori. Preasfinţia Sa a oficiat Agheazma mică şi a citit rugăciunea de binecuvântarea a clopotelor acestei aşezări monahale.

A urmat Sfânta Liturghie în cadrul căreia a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Nectarie Cepoi şi a hirotesit doi duhovnici. În cuvântul adresat pelerinilor prezenţi Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului a prezentat viaţa Maicii Domnului, amintind de binecuvântarea pe care Născătoarea de Dumnezeu a adus-o în Mănăstirea Giurgeni.

Preasfinţia Sa a remarcat că icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului adună mulţime de credincioşi în rugăciune. La final, părintele stareţ Antonie Jeflea a invitat pe toţi credincioşii la o agapă frăţească”, a relatat arhid. Ciprian Ioan Ignat, secretar eparhial al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.