Sfințirea Centrului Social-Filantropic de la Lazaret

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat vineri, 1 iunie, la orele 16.00, slujba de sfințire a Centrului Social-Filantropic de la Lazaret (lângă Selgros Bacău).

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat vineri, 1 iunie, la orele 16.00, slujba de sfințire a Centrului Social-Filantropic de la Lazaret (lângă Selgros Bacău).

Evenimentul, la care au participat reprezentați ai autorităților centrale, județene și locale, precum și numeroși credincioși, a consemnat finalizarea lucrărilor la unul dintre cele mai complexe așezăminte social filantropice ridicate în județul Bacău de Fundația „Episcop Melchisedec”, sub coordonarea directă a Preasfințitului Ioachim Băcăuanul.

În cuvântul rostit la inaugurarea așezământului, Preasfinția Sa i-a felicitat pe preoții slujitori de la parohia Lazaret Bacău, care s-au îngrijit îndeaproape de bunul mers al lucrărilor la acest complex. Centru de zi pentru copii, centru pentru persoanele cu autism, pentru reabilitarea dependenților de alcool, pentru consiliere, atelier de terapie ocupațională și multe altele sunt activitățile care se desfășoară cu binecuvântarea PS Ioachim Băcăuanul, la acest așezământul Social-Filantropic.

Ideea înființării acestui centru a aparținut PS Ioachim Băcăuanul, încă din perioada când își definitiva studiile de doctorat în Franța. Chiar dacă pe atunci, Preasfinția Sa nu cunoștea Bacăul, oraș pe care îl străbătea când și când, cu mașina, cu atât mai mult cimitirul Lazaret, iată că Providența a rânduit ca numele ierarhului de azi să fie legat de așezământul social-filantropic din nordul municipiului.

Legătura dintre Bacăul anilor 90 și episcopul-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului este cu atât mai minunată, cu cât lasă de înțeles modul în care Dumnezeu rînduiește lucrurile în această lume.

„Între anii 1991-1995, participam ca invitat al Ambasadei Române și al municipialității din Soultzmatt- Alsacia, la un parastas pe care îl oficiam la cea mai mare necropolă militară românească din Franţa, unde au murit peste 1200 de soldați români în primul război mondial. Era o slujbă de pomenire într-un cimitir în care erau îngropați, pe lângă soldați români, și bulgari, ruși sau greci. La aceste parastase, am văzut venind și un bătrân care asista cu multă smerenie și răbdare la toate rugăciunile citite pentru eroii neamului nostru. Am intrat în vorbă cu el și mi-a mărturisit că avea 80 de ani și venea la cimitir în amintirea tatăului său, care a murit de tifos într-un azil special, fiind înmormântat în cimitirul Lazaret din Bacău. „Eu nu știu pe unde este acest cimitir, Lazaret, dar vin la slujbă aici”, mi-a zis bătrânul. Nu l-am mai văzut pe acel creștin, care s-a mutat probabil la Domnul, dar mi-a rămas întipărită imaginea lui și a faptului că tatăului său a murit în România, la Bacău, oraș apropiat de zona mea natală”, a povestit PS Episcop Ioachim Băcăuanul.

După alegerea sa în treapta de arhiereu-vicar, în anul 2000, ierarhul a revenit în Bacău, amintindu-și ce cele petrecute în Alsacia, pentru a vedea unde se află cimitirul din Lazaret. Nu mică i-a fost suprinderea și dezamăgirea să constate că memoria eroilor din primul război mondial se păstrează la Lazaret doar printr-un simbolic monument. În rest, paragină, iar mai încolo câteva blocuri.

„Când am venit să văd cimitirul Lazaret, de care îmi povestise bătrânul alsacian, am fost dezolat de priveliștea zărită. Era doar un simplu monument. Atunci, am făcut demersuri la primarul Bacăului, pentru a ni se încredința acel teren, asigurându-l că doresc să facem un complex pentru eroii neamului și un așezământ social-filantropic pentru cei bolnavi”, a mai spus PS Episcop Ioachim Băcăuanul.

Și, iată că astăzi, din milostivirea Bunului Dumnezeu, la Lazaret funcționează unul din cele mai frumoase și complete așezăminte social-filantropice ale Bisericii. Semn că Bunul Dumnezeu rânduiește oamenii potriviți în locurile potrivite.

Așezământul social-filantropic de la Lazaret cuprinde:
1. Centru de zi pentru persoanele cu autism „Cozma și Damian”
2. Centrul de consiliere și reabilitare pentru dependenții de alcool și alte droguri „Izvorul Tămăduirii”
3. Centrul de zi pentru copii „SF. Filofteia”
4. Centrul pentru îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice
5. Centrul de consiliere, sprijinire și informare
6. Atelier de terapie ocupațională și ergoterapie
7. Cabinet stomatologic socio-medical
8. Centrul de excelență în dezvoltarea resurselor umane
9. Centrul de formare în consilierea și medierea conflictelor