Sfințirea bisericii din Cotu Vameș

30 August 2013

Cel mai impresionant locaș de cult ridicat în mediul rural în Eparhia Romanului și Bacăului, după 1989, va fi sfințit în prima zi a anului bisericesc. Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Calinic al Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, vor oficia duminică, 1 septembrie, slujba de târnosire a bisericii din Cotu Vameș (Protopopiatul Roman).

Sfântul locaș, cu hramul ”Buna Vestire” și ”Înălțarea Domnului”, a fost construit între anii 1993-2013. Binecuvântarea înălțării bisericii a fost dată de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Eftimie, iar piatra unghiulară a fost așezată de Preasfințitul Episcop Ioachim Vasluianul în data de 25 martie 1993.

Proiectul sfântului locaș a fost conceput de către arhitectul Amâiei Constantin, pictura interioară aparține lui Hulașu Marian, iar pictura catapetesmei a fost realizată la mănăstirea Văratec.

Lucrările de construcție au fost coordonate de preotul paroh Sânică Palade și preot Vasile Iancu, care au fost sprijiniți cu multă râvnă de vrednicii credincioși ai acestei parohii, precum și de alți binefăcători.

La acest eveniment religios vor fi aduse spre închinarea credincioșilor moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina de la mănăstirea Radu Vodă din București, moment de bucurie duhovnicească și întărire întru credință oferit acestei comunități și nu numai, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la propunerea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.