Sfințire și binecuvântare în parohia Larga

Un impresionant sobor de 25 de preoți a slujit în Lunea Sfintei Treimi alături de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, cu ocazia resfințirii bisericii cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Larga, protopopiatul Onești.

A fost o zi magnifică pentru întreaga zonă, după cum a mărturisit părintele protopop prezent la acest moment deosebit. „În aceste clipe de bucurie duhovniceacă din Larga au venit preoții din întreaga comună Dofteana, precum și din localitățile învecinate”, a declarat preotul protopop Constantin Alupei.

Pentru cei care cunosc zona, sărbătoarea de luni se înscrie în tradiția binecuvântată a acestor meleaguri. De două veacuri, de când a fost târnosită, biserica Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Larga a fost învrednicită de preoți care, prin viața și activitatea lor, au făcut cinste înaltei slujiri pastorale.

În ziua Sfintei Treimi, a venit rândul părintelui Sorin Postelnicu să arate că este un vrednic urmaș al celorlalți șapte păstori de suflete care l-au precedat în parohia din comuna Dofteana. De 15 ani, de când a fost numit aici, părintele Sorin a avut grijă ca toți credincioșii să aibă conștiința apartenței la o tradiție și o viață spirituală autentic ortodoxe. După ce a ridicat un așezământ social-filantropic, în anul 2003, preotul din Larga s-a apucat de refacerea locașului de cult.
     
„Am repictat biserica, exceptând catapeteasma pe care am curățat-o, fiind lucrată de un ucenic al lui Nicolae Grigorescu. Am schimbat întregul mobilier, precum și acoperișul bisericii. De asemenea, fiindcă era veche, sfânta masă a fost refăcută”, ne-a explicat preotul Postelnicu.

„În acest demers binecuvântat, ce a însemnat reparații capitale la biserică, preotul paroh de la Larga a fost ajutat de credincioșii din zonă și de Consiliul Local”, a afirmat părintele protopop Constantin Alupei.

Impresionat de cele văzute în această parohie, de numărul mare al credincioșilor prezenți la slujbă și de credința lor, Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul a propus ca biserica să mai aibă ca hram și praznicul Sfintei Treimi, iar preotului Sorin Postelnicu i-a acordat gradul onorific de iconom stavrofor pentru implicarea în activitatea administrativ-gospodărească, social-filantropică și pastoral-misionară. De asemenea, creștinii din zonă implicați în activitatea bisericii au primit din partea Preasfinției Sale distincții de vrednicie.

„A fost o sărbătoarea deosebită și o slujbă pe care noi, preoți și credincioși, nu le vom uita niciodată” a conchis părintele paroh de la Larga.