Părintele Profesor Ene Branişte omagiat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti

La Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti, Părintele Profesor Ene Branişte a fost omagiat, astăzi, 10 octombrie 2013, în cadrul unui simpozion organizat la 100 de ani de la naşterea sa, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României. Lucrările au fost deschise de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel care a rostit cu acest prilej un cuvânt intitulat Părintele Profesor Ene Branişte - Un mare dascăl al teologiei româneşti:

„Părintele Ene Branişte era un profesor erudit şi un bun liturg, slujind la Sfântul Altar cu evlavie şi solemnitate, trăind prezenţa misterului divin în mijlocul poporului dreptcredincios. Nu a avut copii, dar a format mulţi ucenici care au devenit ierarhi, profesori sau buni preoţi de parohie, ştiind să pună în evidenţă profunzimea teologică şi frumuseţea spirituală pe care le conţine viaţa liturgică ortodoxă. Bun cunoscător al limbilor clasice (greaca şi latina) şi al câtorva limbi moderne (franceza, germana şi italiana), Părintele Ene Branişte aduce, prin scrisul său, o vastă şi solidă contribuţie la dezvoltarea disciplinelor teologice Liturgică, Pastorală şi Artă creştină. El rămâne peste timp un mare dascăl al teologiei româneşti”.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului a evocat personalitatea Părintelui Profesor Ene Braniște într-un cuvânt intitulat Sfânta Liturghie în preocupările și viața Părintelui Profesor Doctor Ene Braniște. La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a adresat cuvinte de apreciere cu privire personalitatea marelui liturgist.

În încheierea sesiunii festive de deschidere a lucrărilor simpozionului, Părintele prof. univ. dr. Nicolae D. Necula a rostit un cuvânt intitulat Părintele Profesor Ene Braniște - comemorarea unui secol de la naștere. Părintele Profesor Ene Branişte s-a născut pe 12 octombrie 1913 în localitatea argeşeană Suseni. A fost profesor de liturgică şi pastorală la Facultatea de Teologie din Bucureşti. Este autorul a zeci de volume, studii, recenzii şi predici, apărute în revistele teologice de specialitate. A participat la numeroase întruniri ecumenice peste hotare, în Austria, Franța, Germania, Anglia.

Ene Branişte trecut la cele veşnice pe 18 martie 1984. La eveniment au participat ierarhi, profesori de teologie, ucenici şi studenți.