O nouă apariție editorială în seria ”Opera omnia” – Episcop Melchisedec Ștefănescu

La editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a văzut lumina tiparului ”Teologia pastorală. Viața și minunuile Cuvioasei Parascheva”, carte apărută cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Volumul este cel de-al treilea din integrala Episcop Melchisedec, editate la Centrul Eparhial de la Roman, sub directa îndrumare și cu sprijinul PS Episcop Ioachim Băcăuanul, după ”Viața și activitatea Mîntutorului Iisus Hristos după cei patru evangheliști” și ”Ortodoxia credinței”.

Volumul de față cuprinde manualul de ”Teologia Pastorală”, ediție îngrijită de preot prof. Dr. Viorel Sava, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, și diacon Cezar Pelin. Cartea a fost scrisă de arhimandritul Melchisedec Ștefănescu în perioada cînd era locotenent al Episcopiei Hușilor în 1862, și reprezintă primul manual de teologie pastorală de nivel academic publicată în România. De altfel, această lucrare a fost apreciată de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din 26 noiembrie 1879, ca fiind ”cea mai bună din câte există până acum în limba română”, fiind adresată în mod special seminariilor din România.

Acest volum mai cuprinde și ”Viața și minunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva cea nouă și istoricul sfintelor ei moaște”, scrisă în anul 1869, cînd Melchisedec Ștefănescu era episcop de Roman. Pe lângă amănuntele cunoscute din viața Sfintei, cartea aduce mărturirii inedite despre fragmente din moaștele Cuvioasei Parascheva, care se aflau la acea dată în biserici nemțene. Această ediție este diortosită de Arhimandrit Pimen Costea, care a transliterat și diortosit și textele care au făcut obiectul volumelor anterioare, publicate în aceeași colecție la Editura ”Filocalia”.