Moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena la biserica ”Sf. Dumitru” din Bacău

Peste două mii de credincioși au fost prezenți vineri, 11 octombrie, la biserica ”Sf. Dumitru” din municipiul Bacău, cu ocazia aducerii în Eparhia Romanului și Bacăului, în procesiune, a moaștelor Sfinților Împărați Constantin și Elena de la Catedrala Patriarhală. Sfintele odoare au sosit cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la cererea Preasfințitului Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, și au rămas în Bacău până, sâmbătă, 12 octombrie, când a avut loc slujba de sfințire a picturii și a catapetesmei sfântului locaș.

După sosirea sfintelor moaște la ”Mitrovița” Moldovei, cum este denumită biserica din cartierul Narcisa, ierarhul și preoții au citit din acatistul Sfinților Împărați Constantin și Elena, după care PS Ioachim a ținut un scurt cuvânt, în care a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru bucuria făcută creștinilor din această zonă a Moldovei.

”Este o bucurie mare pentru Eparhia noastră, cu precădere pentru municipiul Bacău, întrucât avem, prin bunăvoința lui Dumnezeu și binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, moaștele sfinților Împărați care au dat libertate creștinismului în anul 313”, a afirmat ierarhul.

”Acest moment de bucurie duhovnicească nu este deloc întâmplător, cu ocazia aceasta marcându-se, totodată, cei zece ani trecuți de la sfințirea altarului bisericii de la Narcisa de către însuși Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Tot în anul 2003, au fost aduse și moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, venite de la Tesalonic cu prilejul hramului Sfintei Parascheva de la Iași”, a mai precizat PS Ioachim.

La rândul său, arhimandrit Timotei Aioanei, exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a vorbit despre contextul aducerii sfintelor moaște în Eparhia Romanului și Bacăului, transmițând băcăuanilor mesajul Patriarhului României.

”Prezența moaștelor Sfinților Împărați în mijlocul nostru, chiar și pentru câteva zile, trebuie să fie un îndemn de a iubi mai mult credința și Biserica, așa cum au iubit-o ei”, a spus, printre altele, arhimandritul Timotei Aioanei.