Mărturisirea dreptei credințe la procesiunea din municipiul Roman

Peste o mie de credincioși din întreaga Eparhie a Romanului și Bacăului au participat în Duminica Ortodoxiei la procesiunea cu sfintele icoane făcătoare de minuni și sfintele moaște organizată cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Ioachim Băcăuanul.

Pentru prima oară, anul acesta creștinii s-au putut închina și la părticele din moaștele Cuvioasei Parascheva, redescoperite în mod providențial în Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Cu toții, tineri și bătrîni, sfidînd vîntul rece și arțăgos, ținând în mâini icoane s-au deplasat din centrul orașului, spre Catedrală, în cântările duioase ale imnului acatist al Sfintei Ocrotitoare a întregii Moldove.

”Este pentru a doua oară cînd particip la un astfel de eveniment. Am venit să mă rog la sfintele icoane în această zi din Postul Mare pentru sănătate, mîntuire, pentru familie și pentru cei dragi”, aveau să mărturisească aproape la unison credincioșii.

Prin evlavie și smerenie, închinîndu-se icoanelor făcătoare de minuni, credincioșii au transformat inima urbei de pe malul Moldovei într-o capitală a Ortodoxiei. Nu au lipsit de la această manifestare a dragostei de Dumnezeu nici ”Sfânta de la Trifești” și Icoana Preacuratei Fecioare de la mănăstirea Giurgeni.

La începutul procesiunii, Preasfințitul Părinte Ioachim a ținut un cuvânt de învățătură mulțumind tuturor celor au răspuns la chemarea Bisericii din prima Duminca a Postului Mare, pentru ajutorul acordat Fondului Central Misionar și, binecuvântându-i a început Procesiunea.

Apoi, Preasfinția Sa a rostit rugăciunea de sfințire a icoanelor. Cui mai păsa că vîntul șfichuia cu îndărătnicie chipurile credincioșilor? Mulțimea-și exprima credința așa cum poate n-a făcut-o vreodată: public, sincer și entuziast. După jumătate de ceas, romașcanii, băcăuanii, oneștenii, buhușenii, moineștenii și sascutenii, au ajuns în curtea Arhiepiscopiei.

În agheazmatarul situat lângă catedrală, înconjurat de sfintele icoane, ierarhul a cântat din imnul acatist al Sfintei Parascheva, acompaniat de preoți și credincioși. Apoi în sfântul locaș, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a oficiat slujba Litiei, la strană aflându-se corala ”Episcop Melchisedec” a Protopopiatului Bacău.

Solemnitatea momentului duhovnicesc a fost încunuată de premierea, la sfârșit, a acelor doi elevi ai Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec”, Iosub Cristian (cls a X-a B) și Chirliu Teofil (cls a XI-a B), premianți la etapa mitropolitană a concursului dedicat Părintelui Stăniloae, alături de profesorul îndrumător, Eduard Cozma.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un cuvânt de învățătură al Preasfinției Sale, după care, miruiți cu untdelemn sfințit, oamenii au plecat spre casele lor, făcându-și cruce și mulțumind Bunului Dumnezeu! În cetatea lui Roman Mușat a rămas frumusețea și bucuria primei procesiuni cu sfintele Icoane din Duminica Ortodoxiei!