Liturghie arhierească în Protopopiatul Oneşti

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit în data de 14 aprilie Sfânta Liturghie în Biserica "Adormirea Maicii Domnului" - Borzeşti, Protopopiatul Oneşti, judeţul Bacău.

Cu acest prilej, a avut loc predarea complexului muzeistic şi a bisericii voievodale părintelui Petru Cautiş. Astfel, pr. Petru Cautiş a preluat de la parohia "Pogorârea Sfântului Duh" din Oneşti această capodoperă ştefaniană pentru o mai bună desfăşurare a activităţilor misionar-pastorale, administrativ-gospodăreşti şi cultural-filantropice.

"Biserica din Borzeşti este ctitoria lui Ştefan cel Mare din anul 1494, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru că pe aceste meleaguri s-a născut şi a copilărit marele voievod. Acest sfânt lăcaş este un dar în amintirea prieteniei pe care voievodul a avut-o cu Mitruţ. Această biserică a suferit mai multe reparaţii de-a lungul timpului, fiind puternic afectată de cutremurul din 1977. A fost reparată şi restaurată, astfel că lucrările au fost finalizate în anul 1994, când a fost oficiată o slujbă arhierească, în prezenţa a mii de credincioşi. În anii ce au urmat s-a dorit ca lăcaşul de închinăciune să fie împodobit cu pictură interioară. Această pictură a fost realizată de pictorul Grigore Popescu. În anul 2004, la Borzeşti s-au aniversat 500 de ani de la trecerea la cele veşnice a Sfântului Ştefan cel Mare. În anul 2008, odată cu ridicarea Episcopiei Romanului la rangul de arhiepiscopie, biserica din Borzeşti a fost resfinţită de un sobor de peste 30 de ierarhi, alături de preoţii şi diaconii slujitori. Pe durata efectării lucrărilor de reabilitare PS Ioachim Băcăuanul a fost mereu în mijlocul nostru, delegându-ne să avem răspundere privind desfăşurarea lucrărilor derulate", a relatat pr. Constantin Alupei, protopop al Protopopiatului Oneşti.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Duminicii a 4-a din Post. De asemenea, Preasfinţia Sa l-a hirotonit întru preot pe diaconul Ionuţ Cristea, pe seama parohiei Gutinaş, Protopopiatul Oneşti.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic "Filomelos" din Oneşti, dirijat de Paula Cautiş. Biserica din Borzeşti, care va aniversa anul viitor 520 de ani de la zidire, se află la trei kilometri de Oneşti, spre Adjud, pe drumul naţional 11A.