Întrunirea Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

Sub președinția Preasfințitului Episcop-vicar Ioachim Băcăuanul, în sala de ședințe a Centrului Eparhial de la Roman a avut loc vineri, 25 ianuarie, începând cu orele 10.00, întrunirea Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Ședința a debutat cu un cuvînt din partea Preasfinției Sale, care a reliefat rolul important pe care membrii Consiliului Eparhial îl au în viața Bisericii, mai ales în aceste momente dificile prin care trece societatea românească. A urmat apoi întocmirea dărilor de seamă pe anul 2012, a fiecărui sector al Administrației Eparhiale, în vederea prezentării lor către Adunarea Eparhială.

După aceea, s-a trecut la întocmirea bugetului anual al Eparhiei, al instituțiilor și fundațiilor sale, în vederea prezentării spre analiză și aprobare Adunării Eparhiale ce va avea loc sîmbătă, 26 ianuarie, la Centrul Eparhial de la Roman. Totodată, s-au mai prezentat referate pe diferite sectoare ale administrației eparhiale. Un capitol important l-a constituit prezentarea proiectelor privind manifestările stabilite pentru anul 2013, dar și a celor social-filantropice.

Consiliul Eparhial este, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, organismul executiv al Adunării Eparhiale şi are în competenţă problemele bisericeşti, administrative, culturale, social-filantropice, economice, patrimoniale şi fundaţionale pentru întreaga eparhie.

Consiliul Eparhial se compune din 9 membri, 3 clerici şi 6 mireni, aleşi pe termen de patru ani de Adunarea Eparhială dintre membrii ei. Şedinţele Consiliului Eparhial sunt prezidate de ierarhul locului şi la ele participă cu vot consultativ şi consilierii Centrului Eparhial, în calitate de membri permanenţi.