„Încă un mărgăritar în salba bisericilor muşatine”

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din muncipiul Roman a fost sfinţită ieri de Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Lucrările au început acum 12 ani complexul parohial cuprinzând, pe lângă acest sfânt lăcaş, un social-filantropic şi turn-clopotniţă.

Locuitorii Cartierului Muncitoresc din Roman, dar şi credincioşi din mai multe zone ale Moldovei au participat ieri la târnosirea Bisericii “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Teodosie şi de PS Ioachim Băcăuanul. Pe un podium special amenajat, cei doi ierarhi au oficiat slujba Sfintei Liturghii, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa autorităţilor locale şi judeţene.

IPS Teodosie a adresat un cuvânt de învăţătură în care a explicat Evanghelia citită în timpul Sfintei Liturghii, iar PS Ioachim Băcăuanul a subliniat importanţa zilei de ieri şi rolul bisericii în comunitate. Preasfinţia Sa a mai vorbit despre felul în care au fost ridicate zidurile sfinte ale Bisericii „Sfântul Dimitrie”, care au tras mulţime mare de credincioşi, care sunt cărămizile vii ale Bisericii noastre lucrătoare”, a relatat pr. Florin Ţuscanu, protopop al Protopopiatului Roman. Părintele paroh Vasile Strat a primit Crucea Moldavă din partea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei pentru rodnica activitate depusă în cei 12 ani la biserica sfinţită.

Părintele paroh Vasile Strat a împlinit şi 20 de ani de slujire preoţească, un prilej de muluţumire şi de preţuire din partea tuturor celor care l-au susţinut. Această nouă biserică din urbea Romanului, închinată Sfântului Dimitrie este încă un mărgăritar, care se aşează în această salbă a bisericilor vechi muşatine, având în centru Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Parascheva”. Pentru credincioşii din Roman a fost o zi de bucurie, de binecuvântare şi de bună-rodire”, a adăugat pr. protopop Florin Ţuscanu.

Lucrările de construcţie la Biserica “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” au început în luna octombrie a anului 1999, când Pr. paroh Vasile Strat a fost delegat de Înalt Preasfinţitul Eftimie, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, pe atunci, Episcop al Romanului şi Bacăului, să coordoneze noul şantier. Pe lângă biserica propriu-zisă, ansamblul parohial mai cuprinde așezământul social-filantropic şi turnul clopotniţă.

Pentru realizarea construcţiei am fost ajutat de multe instituţii şi oameni cu suflet mare care iubesc Biserica lui Hristos. Lăcaşul de închinăciune are ca particularitate arhitectura ştefaniană, faţada decorată cu mozaicuri bizantine, învelitoare din tablă de cupru specială. Biserica este înzestrată cu odoare de mare valoare donate de către romaşcani şi nu numai”, a amintit pr. paroh Vasile Strat.