Inaugurarea de noi centre social-educative în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Cu binecuvântarea PS Ioachim Băcăuanul, au fost astăzi inaugurate trei centre ale Asociației “ Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” în parteneriat cu instituțiile de învățământ.

La ora 10.00, Preasfintutul Părinte Ioachim Bacăuanul a sfințit Școala Gimnazială Oituz, județul Bacău, acolo unde a fost inugurat Centrul de creație, artă și tradiție românească “ Sf. Imparați Constantin si Elena”.

În contextual anului omagial dedicat acestor sfinți împărați, ocrotitori ai centrului, și a centenarului acestei parohii, pusă sub ocrotirea acelorași sfinți, activitățile din cursul acestui an, vor fi dedicate lor.

La acest eveniment au participat inspectori școlari, directori de instituții de învățământ, oficialități locale, elevi și cadre didactice dar și mulți voluntari. Toți aceștia vor fi implicați activ în realizarea obiectelor traditionale romanești și creștinești. Copiii vor deprinde abilităţi în atelierul de meșteșuguri tradiţionale: ţesătorie, cusături tradiţionale, broderie, olărit, pictură și sculptură, teatru de păpuși , confecţionare păpuși, dansuri populare, cântece populare, șezători, cor de copii, cateheză, lecturi duhovnicești, împletitul coșurilor. De asemenea copiii vor deprinde abilităţi în centrul de cultură şi educaţie: limba şi literatura română, teatru şi dramaturgie, muzică ,desen, comunicare intergenerațională.

La ora 11.00, Preasfintutul Părinte Ioachim Bacăuanul a sfințit Școala Gimnazială Ferăstrău, comuna Oituz, județul Bacău, acolo unde a și inugurat Centrul de creație, artă și tradiție “ Sf. Parascheva”.

Necesitatea realizării unui astfel de proiect vine din multitudinea cazurilor sociale în care copiii, majoritatea proveniți din familii monoparantale sau dezorganizate au parte de un climat nefavorabil atât dezvoltării și formării lor pentru perioada adultă cât și pentru a face față cerințelor școlare. Obiective: Asigurarea unui cadru securizat de petrecere a timpului liber; Prevenirea neglijării copilului și a problemelor de adaptare şcolară, integrarea mai rapidă în programul şcolar prin creşterea adaptabilităţii la acest tip de mediu și creşterea gradului de accesibilitate al familiilor care doresc alternative mai bune pentru îngrijirea și educarea copiilor ; Socializare ; Dezvoltarea abilităţilor individuale creative și psiho-motorii în cadrul cluburilor de artă ( pictură, modelaj, desen); Respectarea normelor de igienă personală ; Schimbarea percepţiei comunităţii asupra problemelor şcolarului din familia aflată în dificultate, aflat în situaţia de risc de a fi neglijat.

Toți cei implicați la inaugurarea celor două centre au primit diplome de vrednicie din partea Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul pentru sprijinul acordat. De asemenea, copiii au realizat momente artistice în cadrul acestui centru, dedicat tuturor celor prezenți.

La ora 12,30 Preasfintutul Părinte Ioachim Bacăuanul a sfințit Colegiul Național “Grigore Moisil” Onești, acolo unde s-a inaugurat Centrul de tineret și voluntariat “ Sf. Filofteia”. Centrul va functiona în cadrul colegiului și va implica cadre didactice, elevi și voluntari. Acest demers vine în sprijinul comunitații aflate în dificultate, elevii voluntari, în urma pregătirii și instruirii, vor fi capabili să ofere sprijin social, pshihologic și spiritual multor persoane vulnerabile identificate în comunitațile parohiale.

Au fost prezenți reprezentanți ai autorității locale, inspectori școlari, cadre didactice, elevi, voluntari și reprezentați ai societății civile.

Preasfințitul Părinte Ioachim a subliniat importanța colaborării dintre Biserică și școală, dintre ONG-urile Arhiepiscopiei și colaboratorii societății civile implicați în a sprijini tinerii dar și persoanele care se află în dificultate. In urma inaugurării acestui centru, tinerii de la acest liceu vor avea oportunitatea de a face altceva decât ceilalți tineri, de a alege un alt mod de viață, unul alături de oamenii aflați în suferință. Acești elevi vor fi implicați în mod direct în viața socială a Bisericii, prin voluntariat creștin, fiind mâinile prelungite ale instituțiilor Bisericii acreditate.