Inaugurarea Centrului de zi „Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti”

Profesorii şi elevii de la Şcoala Generală Sascut din judeţul Bacău au avut ieri bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe PS Ioachim Băcăuanul, care a sfinţit Centrul de zi “Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti” din cadrul Fundaţiei "Episcop Melchisedec" - filiala Bacău.

Profesorii şi elevii de la Şcoala Generală Sascut din judeţul Bacău au avut ieri bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe PS Ioachim Băcăuanul, care a sfinţit Centrul de zi “Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti” din cadrul Fundaţiei "Episcop Melchisedec" - filiala Bacău.

La acest eveniment au mai participat pr. Eugen-Ciprian Ciuche, consilier la Sectorul social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, pr. Liviu Negoiţă, protopop al Protopopiatului Sascut, dar şi preoţi ai Protopopiatului Sascut.

La finalul slujbei, PS Ioachim Băcăuanul, a adresat un cuvânt de învăţătură în care a explicat importanţa înfiinţării unui nou centru de zi în Eparhia Romanului şi Bacăului. Pornind de la ceea ce Mântuitorul Hristos a spus Ucenicilor în Evanghelia după Luca (cap. 9 – 13) “Daţi-le voi să mănânce”, Preasfinţia Sa a subliniat faptul că Biserica nu poate fi insensibilă la lipsurile celor din jur. “Biserica vine în sprijinul celor nevoiaşi în funcţie de mijloacele pe care le are şi de care dispune. Şcoala Generală Sascut ne-a deschis porţile pentru a veni cu un sprijin pentru cei care se pregătesc aici. Noi, care suntem sensibili la lipsurile credincioşilor noştri, venim să sprijinim înfiinţarea unor astfel de aşezăminte. Scopul acestui centru de zi este acela de a aduce un plus de eficienţă la misiunea pe care profesorii o au într-o şcoală”, a explicat Preasfinţia Sa.

Parteneriat Şcoală - Biserică

Romanului şi Bacăului a apreciat strădania celor care au înfiinţat centrul de zi de la Şcoala Generală Sascut. În acelaşi timp, PS Ioachim Băcăuanul a explicat legătura dintre Biserică şi Şcoală. “Şcoala s-a format în pridvorul Bisericii. Biserica este cea care răspunde la nevoile multiple ale credincioşilor. Cele două instituţii emblematice pentru poporul român, Şcoala şi Biserica trebuie să găsească soluţii ca cei care se formează în şcoală să devină oameni în care să poţi găsi un sprijin”, a accentuat PS Ioachim Băcăuanul.

La Centrul de zi “Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti” vor primi hrană asistenţă religioasă şi educaţională 15 copii care provin din familii defavorizate. De asemenea, elevii vor servi o masă caldă în fiecare zi, prin grija părintelui Săviţă Graur de la parohia “Izvorul Tămăduirii” Sascut – Târg. Centrul de zi de la Şcoala Generală Sascut, al doilea din Protopopiatul Sascut, a fost înfiinţat în urma unui parteneriat între Fundaţia "Episcop Melchisedec" - filiala Bacău, parohia “Izvorul Tămăduirii” Sascut – Târg, Şcoala Generală Sascut şi Grupul Şcolar “J. M. Elias” din Sascut.
 

Sinaxa preoţilor din Protopopiatul Sascut

Preoţii din Protopopiatul Sascut s-au reunit ieri dimineaţă la Biserica “Adormirea Maicii Domnului” Pănceşti. Sinaxa preoţilor din Protopopiatul Sascut a constat în săvârşirea Sfintei Liturghii de către PS Ioachim Băcăuanul. În cadrul acestei slujbe cei 67 de preoţi s-au împărtăşit, alătul de Preasfinţia Sa, cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos.

Preasfinţia Sa a adresat un cuvânt slujitorilor sfintelor altare în care a amintit rolul şi îndatoririle preotului în comunitatea pe care o păstoreşte. Pr. protopop Ioan Negoiţă a mulţumit apoi Preafinţitului Ioachim Băcăuanul pentru că a slujit Sfânta Liturghie şi pentru sfaturile şi îndemnurile oferite preoţilor. După Sfânta Liturghie a fost oficiată slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire episcop Teodosie Atanasiu, originar din Sascut, la împlinirea a 100 de ani de când a fost înscăunat ca episcop al Romanului (12 februarie 1912).