Ierarhi, cler și credincioși în rugă la Stănița

Ziua de 24 ianuaria va rămâne ca fiind una deosebită pentru comuna Stănița. La primele ore ale dimineții, în bisericuța ”Sf. Nicolae” din localitate, IPS Arhiepiscop Teodosie al Tomisului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba Sfintei Liturghii, după ce, în seara zilei anterioare, IPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, s-a rugat în același locaș.

Interiorul bisericii și curtea acestuia aveau să devină, o dată cu ceasul al III-lea, neîncăpătoare pentru mulțimea clerului și a credincioșilor. ”Iubit de cei din jur și de familia sa, domnul Neculai Giosanu reprezintă pentru cei care l-au cunoscut și iubit modelul de ”părinte creștin” , înnobilat de virtuți, un tată care și-a crescut copiii în dragoste față de Dumnezeu și de neam, care s-a bucurat să știe că doi din cei opt copii ai săi au ales viața monahală, devenind slujitori vrednici ai Bisericii noastre: Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și maica stavroforă Iosefina , stareța mănăstirii Văratec , din județul Neam. Un om care și-a dedicat toată viața familiei sale, un om bun gospodar, harnic și darnic, cu o înțelegere profundă a rostului vieții, a încercărilor și suferințelor, a bucurie și binecuvântării lui Dumnezeu. Bunul Dumnezeu l-a binecuvântat pentru credința sa, cu o familie frumoasă, plină de iubire și recunoștință”, acestea au fost câteva din gândurile transmise de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, prin Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Calinic al Argeșului și Muscelului, familiei Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, la momentul despărțirii de tatăl, Necului Giosanu.

Un mesaj de condoleanțe a fost citit și din partea IPS Mitropolit Teodan, prin preotul consilier Constantin Sturzu. ”În primul rând, în ordinea importanței, sesizăm un aspect biografic pe care-l socotesc a fi cel mai pilduitor. Neculai Giosanu s-a născut și a trăit într-o zonă ce are în centru localitatea Stănița, unde credința ortodoxă primită din strămoși a fost păstrată nealterat și cultivată asiduu, de toate generațiile. Elocvent, în acest sens, este că aici nu au putut pătrunde niciodată idei și convingeri eterodoxe, dar mai ales faptul că Stănița – comuna ce cuprinde și satele de primprejur –, a dăruit Bisericii numeroși slujitori ai altarului sau purtători de cin monahal, o cronică publicată recent enumerând peste 35 de preoți și monahi, originari de pe aceste meleaguri. Între aceștia, cei mai cunoscuți sunt Părintele Ioanichie Bălan de la Mănăstirea Sihăstria, Părintele Vichentie Mălău de la Mănăstirea Secu sau preotul Costache Buzdugan, care a fost consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor vreme de 15 ani”, a transmis înaltul ierarh de la Iași. Cuvinte cu o profundă încărcătură duhovniceacă au fost rostite și de ÎPS Arhiepiscop Teodosie și PS Episcop Calinic Botoșăneanul.

Bătrâni și tineri din frumoasa comună nemțeană Stănița l-au petrecut pe răposatul părinte pe ultimul drum, însoțind prin cântări și rugăciuni, soborul celor trei ierarhi, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Calinic Argatu și Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, care au oficiat slujba de înnmormântare, alături de un impresionant număr de stareți și starețe de la mănăstirile moldave și preoți din toate zonele eparhiei Romanului și Bacăului. O zi a comuniunii întru dragostea de Hristos și rugăciune, ce a transfigurat, preț de câteva ceasuri, comuna Stănița, într-un veritabil centru al Ortodoxiei româneșt. Un semn de prețuire arătat de membrii însemnați ai Sfântului Sinod și de clerul moldav pentru valorile spiritualității românești născute pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu.