Comemorarea a doi ierarhi de seamă ai Eparhiei noastre în Catedrala din Roman

În ziua de serbare a Sfântului Mucenic Nechifor, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala “Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Frumusețea slujbei a fost încununată de hirotonia întru diacon a unui tânăr teolog pe seama parohiei Izvor din Protopopiatul Roman.

Un moment de profundă încărcătură spirituală l-a constituit pomenirea fericitului întru adormire patriarh Teoctist, a episcopului Teodosie Atanasiu, mutat la cele veșnice în ziua de 4 februarie 1927, și a arhiereului-vicar Ilarion Mircea Băcăuanul, trecut la Domnul în data de 9 februarie 1950.

După parastas, toți cei prezenți au plecat în procesiune la mormântul situat în curtea Arhiepiscopiei, aflat lângă cel al episcopului Lucian Triteanul, alături de care a slujit Eparhia Romanului și Bacăului, în calitate de arhiereu, vreme de aproape trei decenii. În viața Bisericii noastre, arhiereul Ilarion Băcăuanul va rămâne ca fiind cel care la data de 4 ianuarie 1937 a hirotonit în ierodiacon pe tânărul Teoctist Arapaşu, patriarh al Bisericii Ortodoxe Române între anii 1986-2007.

La eveniment au participat și preotul Daniel Lefter alături de credincioși din satul Ruginoasa, locul natal al vrednicului de pomenire arhiereu, acolo unde memoria sa este mereu vie.

Personalitatea acestor ierarhi a fost evocată clerului și credincioșilor prezenți în Catedrala Arhiepiscopală de Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul și preotul Florin Țuscanu, protopop al protoieriei Roman.