Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a câştigat locul I la etapa naţională a Concursului de creaţie „Alege Şcoala”, secţiunea multimedia

Proiectul educaţional „Alege Şcoala” al Patriarhiei Române a început să se desfăşoare din septembrie 2009 în cuprinsul Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei şi Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, implicând 1206 preoţi (dintre care 300 de profesori de religie), beneficiarii fiind 28.000 de copii de vârstă şcolară, aflaţi sub riscul abandonului şcolar, participanţi la proiect.

Proiectul educaţional „Alege Şcoala” al Patriarhiei Române a început să se desfăşoare din septembrie 2009 în cuprinsul Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei şi Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, implicând 1206 preoţi (dintre care 300 de profesori de religie), beneficiarii fiind 28.000 de copii de vârstă şcolară, aflaţi sub riscul abandonului şcolar, participanţi la proiect.

Obiectivul general al proiectului este prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi prevenirea delincvenţei juvenile prin dezvoltarea unor soluţii alternative de tip „şcoala de duminică”. Se urmăreşte dezvoltarea unor comportamente şi atitudini pozitive faţă de şcoală şi semeni pentru copiii din mediul rural şi urban, cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, aceştia fiind asistaţi în însuşirea educaţiei morale de bază, în dezvoltarea motivaţiei necesare rămânerii în şcoală prin intermediul participării la „şcoala de duminică”, la concursuri şi la tabere de creaţie.

În cadrul acestui proiect educaţional derulat în Patriarhia Română, se desfăşoară Concursul „Alege Şcoala!”, care are trei secţiuni: literară, artistică şi multimedia. Concursul a avut 4 etape, la următoarele niveluri: parohie, protopopiat, eparhie şi patriarhie. La fiecare nivel de concurs, elevii câştigători au fost premiaţi în cadru festiv, subliniindu-se importanţa catehezei şi a activităţilor educative în cadrul fiecărei parohii.
 

Reprezentantul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului la faza naţională a acestui concurs de creaţie, la secţiunea multimedia a obţinut Premiul I. El se numeşte Alexandru Zamfir, are 13 ani şi a fost îndrumat de Pr. Ovidiu Daniel Hereş şi de Prof. de religie Elena Hereş, în Parohia Valea Şoşii, Protopopiatul Moineşti. Tema concursului la etapa naţională a fost: „În Şcoală şi în Biserică – educaţie pentru viaţă”. Filmul realizat de reprezentantul Arhiepiscopiei noastre s-a intitulat: „Biserica şi Şcoala – punţi ale copilăriei spre viaţa veşnică”. „Am încercat să redau în acest film frumuseţea satului în care m-am născut, a oamenilor care mă înconjoară şi a parohiei în care mă apropii de Dumnezeu şi mă formez pentru viaţă. De asemenea, am prezentat cele mai importante activităţi ale copiilor la biserica noastră şi la Şcoala de Duminică”, a spus Alexandru Zamfir. Frumuseţea meleagurilor acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu a impresionat, se pare, şi comisia de evaluare a lucrărilor de la Bucureşti, conferind filmului nostru Premiul I, la secţiunea multimedia. Duminică seara, pe 20 mai, la Palatul Patriarhiei a avut loc vernisajul expoziţiei „Alege Şcoala!”, unde a fost proiectat şi filmul nostru.

La 21 mai 2012, la hramul istoric al Catedralei Patriarhale „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, Părintele Patriarh Daniel, al Bisericii Ortodoxe Române, a premiat câştigătorii la faza naţională a Concursului „Alege Şcoala!”, precum şi pe îndrumătorii lor: preoţi şi profesori de religie. „Este o mare binecuvântare pentru noi ca să primim acest premiu de la Părintele Patriarh Daniel. Acesta vine ca o încununare pentru activităţile desfăşurate cu tinerii în parohia noastră, dar şi ca o încurajare şi o motivare în plus, ca să continuăm, ceea ce am început în urmă cu 16 ani. Mulţumim lui Dumnezeu pentru cele primite. Mulţumim şi Preasfinţitului Părintelui nostru Ioachim Băcăuanul pentru binecuvântare şi celor care au avut încredere în noi, ca să reprezentăm Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului la etapa naţională a acestui concurs”, a spus după premiere Pr. Ovidiu Daniel Hereş.