Ajunul Bobotezei la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

În Ajunul Bobotezei, sâmbătă, 5 ianuarie 2013, la Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva,, din Roman, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba utreniei, Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și sfințirea apei - Agheasma Mare -.

“În Tipicul Sfântului Sava se spune că, în cazul în care ajunul cade sâmbăta sau duminica, cum este anul acesta, slujba ceasurilor împărătesti se săvârseste vineri, iar în ajunul marii sărbători se săvârșește utrenia, Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur respectiv sfințirea apei celei mari, iar în ziua praznicului se săvârșește Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare”, a explicat parintele Andrei Ioniță, eclesiarhul catedralei Arhiepiscopale din Roman.

Conform tipicului au avut loc slujbele speciale în ziua de ajun, după care soborul de preoți de la catedrală împreună cu monahiile de la centrul eparhial, ducând cu ei apă sfințită, au mers la reședința arhiepiscopală unde au primit binecuvântarea celor doi înalți ierarhi, respectiv a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Eftimie și a Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop - Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Cu această ocazie, Preasfinţitul Părinte Ioachim a creat atmosfera înălțătoare de sărbătoare rostind un cuvânt de învățătură și folos duhovnicesc, înălțând slavă lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să ne apropiem de marea sărbătoare a creştinătăţii, Botezul Domnului. Dumnezeu ajutându-ne ca în acest an să fim mai buni, mai drepţi şi mai îngăduitori unii cu alţii şi să ne ajute să facem fapte vrednice de pocăinţă, după cum ne îndeamnă Sfântul Ioan Botezătorul.

După intonarea Troparului Bobotezei şi după ce ierarhii au binecuvântat pe cei prezenţi, au fost binecuvântate cu agheasmă mare Reşedinţa arhiepiscopală, precum şi celelalte clădiri din incinta Centrului Eparhial.