Ianuarie 2020

18 Ianuarie 2020

Astăzi, 18 ianuarie 2020 la Catedrala Arhiepiscopală din Roman a avut loc Liturghia Arhierească la care a participat IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și
Bacăului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei a avut loc pomenirea de șapte ani a domnului Neculai Giosanu, tatăl IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim.

17 Ianuarie 2020

Preocuparea de a stabili o anumită legătură între sărbătoarea Crăciunului, Teofanie și duminicile care urmează se datorează prezenței în calendarul liturgic a duminicilor denumite „Duminica după Crăciun”, „Duminica dinaintea Botezului Domnului”, or „Duminica de după Botezul Domnului”. Cu duminica de astăzi, a XXIX-a după Rusalii, ritmul liturgic intră pe firul său normal, în care, fiecărei duminici îi este atribuit un număr, după Rusalii, un nume special, o epistolă anume și o pericopă evanghelică specială. Dacă cele două sărbători amintite ne vorbesc despre cele două firi, omenească și dumnezeiască din persoana Fiului lui Dumnezeu întrupat, despre nașterea ca om în istorie și revelarea ca persoană a Sfintei Treimi, duminicile care se înșiruie în calendar după marea sărbătore a Rusaliilor nu fac altceva decât să împărtășească fiilor Bisericii darul Duhului Sfânt pogorât peste Apostoli, actualizând în viața fiecărui participant la Sfânta Liturghie lucrarea mântuitoare a harului. Așadar, fiecare duminică, asemenea celei de astăzi, poartă în ea germenele Rusaliilor și invitația de a ne întâlni cu Hristos Cel prezent în Evanghelie, la Cina cea de Taină și în viața noastră.

16 Ianuarie 2020

Joi, 16 Ianuarie 2020, la biserica cu hramul " Adormirea Maicii Domnului" din localitatea Pâncești, a avut loc cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, prima întâlnire lunară din acest an, a preoților din Protoieria Sascut. Delegați ai Ierarhului de la centrul eparhial au fost, părintele Valentin Băltoi, consilier eparhial și părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial din cadrul Sectorului cultural.

15 Ianuarie 2020

În data de 15 ianuarie 2020, când Romania serbează Ziua Culturii Naționale, peste o sută de preoți din Protopopiatul Onești, cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului,  s-au adunat, sub directa îndrumare a părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, în Sinaxă preoțească anuală la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, înălțând rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu și omagiind personalitatea poetului Mihai Eminescu.

15 Ianuarie 2020

Miercuri, 15 ianuarie 2020, Parohia „Sf. Trei Ierarhi” şi Asociaţia „Treime de Arhierei” Bacău, în parteneriat cu Şcoala Gimazială „Mihai Drăgan” Bacău, au organizat un eveniment cultural-duhovnicesc în memoria marelui poet naţional Mihai Eminescu, la împlinirea a 170 de ani de la naşterea poetului nepereche, cel supranumit şi Luceafărul poeziei Româneşti.

14 Ianuarie 2020

Creștinii azi își schimbă veșmântul de lumină
Că azi Teofania, liturgic, se termină.
Dar ea se prelungește în cel plin de credință,
Dacă-și îmbracă haina smerit, de pocăință.

Sunt azi opt zile-n care tu ai băut aghiazmă
Ca să fii icoană din catapeteasmă.
De mâine spală-ți fața cu lacrimi și isop,
Iar chipul Celui veșnic să-L ai pururi prosop.

10 Ianuarie 2020

Parohia băcăuană „Sfântul Andrei Criteanul” din Protopopiatul Bacău a organizat preț de o zi o excursie tematică denumită sugestiv „În căutarea zăpezii“. Evenimentul cultural este ajuns la a treia ediție și a adunat peste patruzeci de copii care s-au bucurat de mica serbare a iernii.

10 Ianuarie 2020

Vineri, 10 ianuarie 2020, pelerini din toată țara au participat de sărbătoarea hramului mănăstirii din Calapodeşti, comuna Dealu Morii, județul Bacău, care îl are ca ocrotitor pe Cuviosul Antipa. Aici IPS Părinte Ioachim a oficiat Dumnezeiasca Liturghie alături de P.Cuv. pr. arhimandrit Clement Haralam, mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale, alături de P.Cuv. părinte arhimandrit Serafim Huzdup, Consilier eparhial și locțiitor coordonator Sector exarhat al Centrului Eparhial de la Roman și împreună cu obștea monahală de aici. Tot acum a fost instalat și noul stareț al așezământului monahal.

9 Ianuarie 2020

Joi, 9 ianuarie 2020, la ceas de priveghere, romașcanii s-au adunat în rugăciune în străvechiul locaș de cult mușatin închinat Sfintei Parascheva pentru a cinsti pe ocrotitorul Eparhiei Romanului și Bacăului și totodată al Paraclisului care întregește complexul arhitectural al Centrului Eparhial.

 

9 Ianuarie 2020

În ziua de prăznuire a Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodești, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman și la Mănăstirea de la Calapodești vor fi săvârșite slujbe speciale la care sunt așteptați să participe numeroși preoți și pelerini din toată țara.

Pagini