Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, reprezentată la Conferința „Credință și sănătate în satul românesc”, la Palatul Patriarhiei

22 Iunie 2019

Vineri, 21 iunie 2019, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc Conferința „Credință și sănătate în satul românesc”. La acest eveniment, la invitația Patriarhiei Române și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Pr. Ilarion Mâță a prezentat modelul de excelență de bună practică al Complexului social - medical rezidențial de la Hârja, prin tema cu titlul „Colaborarea dintre preot, medic și farmacist. Preoți implicați în servicii socio-medicale”.

Reprezentanții Bisericii, ai Ministerului Sănătății, preoți, medici și farmaciști s-au aflat vineri la Palatul Patriarhiei în căutarea de soluții comune pentru sănătatea trupească și sufletească a societății românești de la sat.

Preafericitul Părinte Daniel a deschis întrunirea de vineri, 21 iunie 2019, cu o remarcă privind „iubirea față de semeni, empatia și implicarea în rezolvarea problemelor lor”. Patriarhul a catalogat aceste acte filantropice ca fiind „cel mai potrivit răspuns la iubirea Preasfintei Treimi față de noi, oamenii”.

Totodată Preafericirea Sa a evidențiat parteneriatul de susținere a educației pentru sănătate și de alinare a suferințelor celor bolnavi dintre Patriarhia Română și Compania farmaceutică ANTIBIOTICE SA Iași, organizatorul Conferinței „Credință și sănătate în satul românesc”.

Patriarhul României a spus că această colaborare „este o consecință a preocupării comune de a cultiva valorile credinței împreună cu binefacerile științei, puse în slujba vindecării trupești și sufletești”.

Părintele Patriarh a prezentat complementaritatea dintre slujirea liturgică și lucrarea social-filantropică existentă încă din perioadele de început ale medicinei din țara noastră, oferind ca exemple Spitalul „Colțea” din București și Epitropia „Sfântul Spiridon” din Iași.

„În societatea de azi, dimensiunea caritabilă sau filantropică a slujirii Bisericii se împlinește pe mai multe planuri: prezența preoților de caritate în spitale și în instituțiile de asistență socială, înființarea și susținerea propriilor instituții de asistență socială și medicală (centre socio-medicale, policlinici, dispensare, cabinete medicale, puncte farmaceutice), dar și prin deschiderea către programe social-medicale în parteneriat, cu participarea preoților, a medicilor și farmaciștilor”, a spus Patriarhul.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a luat cuvântul după Patriarhul României.

Ministrul Sănătății despre preoții din spitale

Doamna ministru a împrumutat expresia „darul sfânt al sănătății” utilizată de Patriarhul Daniel. Ea a afirmat că este nevoie de „legături mai strânse pentru ca împreună să mișcăm și să pornim lucruri astfel încât darul sfânt al sănătății să fie într-adevăr un dar”.

Ministrul Sorina Pintea a rostit cuvinte de apreciere vizavi de activitatea preoților din spitale care sunt ziua și noaptea, la căpătâiul celor care au nevoie de alinare.

Tot în deschiderea conferinței, după Ministrul Sorina Pintea a luat cuvântul Ioan Nani, Director General Antibiotice.

Au urmat două sesiuni de comunicări. În cadrul prezentărilor au fost abordate aspecte precum „Sănătate și viață spirituală în parohie”, „Sănătatea femeii de la sate” și „Colaborarea dintre preot medic și farmacist” și alte prezentări ale profesorilor universitari de la universitățile de medicină din țară.

Conferința s-a încheiat cu un moment artistic susținut de Cvartetul Imperioso.

(sursa Basilica.ro)